fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzmiriće sve obaveze kreditnim zaduženjem

Izmiriće sve obaveze kreditnim zaduženjem

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Opština Tivat će, prema riječima njenog predsjednika Željka Komnenovića, kreditnim zaduženjem od tri miliona EUR moći da izmiri sve obaveze iz prethodnog perioda i izađe iz začaranog kruga dugovanja.

“Konačno smo u prilici da izmirimo sve obaveze iz prethodnog perioda i da izađemo iz začaranog kruga dugovanja u koji nas je uvela prethodna opštinska administracija, a čije je djelovanje karaterisao krajnje nedomaćinski odnos prema budžetskim sredstvima i povjeriocima”, rekao je Komnenović.

On je, kako je saopšteno iz Opštine Tivat, najavio za narednu sedmicu prve isplate povjeriocima.

Vlada je krajem prošle semice dala saglasnost na kreditno zaduživanje Opštine Tivat u iznosu od tri miliona EUR.

Tome je prethodila odluka Skupštine opštine Tivat od 29. decembra, o dugoročnom zaduživanju, te mišljenja ministarstava ekonomskog razvoja i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Opštini Tivat se odobrava zaduženje kod Crnogorske komercijalne banke, po kamatnoj stopi od 2,75 odsto, plus šestomjesečni Euribor, sa rokom otplate od 72 mjeseca, uključujući grejs period od 12 mjeseci, sa naknadom za odobrenje kredita od 0,1 odsto od iznosa kredita.

“Od tog novca biće izmirena dugovanja građanima po osnovu sudskih troškova, a u vezi sa eksproprijacijom zemljišta na kojem je 2016. godine izgrađen objekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, na lokaciji Klačina u Krtolima. Ukupni iznos dugovanja po ovom osnovu je veći od 1,26 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Opština Tivat će uz kreditno zaduženje nastaviti realizaciju kapitalnih projekata, koji su sastavni dio Strateškog plana razvoja opštine Tivat za period od 2019. do naredne godine.

“Lokalna uprava počinje realizaciju saobraćajnice MR2, vrijednu 1,15 miliona EUR. Podsjećamo da su sredstva namijenjena za završetak ovog puta koji povezuje projekat Luštica Bay sa Jadranskom magistralom, nenamjenski utrošena tokom prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

Dio kreditnih sredstava biće utrošen na realizaciju prva faze projekta Lungo Mare u Krašićima, kako bi se završila izgradnja šetališta dugog 420 metara.

Biće izmireni troškovi izgradnje objekta u kojem je smještena Javna ustanova Dnevni centar za djecu i mlade da smetnjama i teškoćama u razvoju, dio troškova izgradnje kružnog toka kod Gradiošnice, ali i druge preuzete obaveze iz prethodnog perioda.

“U posljednjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove sproveli smo brojne uštede i očekujem da ćemo obaveze po osnovu ovog kredita izmirivati bez problema”, zaključio je Komnenović.

Najčitanije