fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInsistiraće na izmjeni Zakona o akcizama

Insistiraće na izmjeni Zakona o akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) nastaviće i dalje snažno da insistira na izmjeni Zakona o akcizama, kao prvom koraku za korekciju cijena goriva, saopštili su njeni predstavnici.

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da će ta partija i dalje snažno insistirati na izmjeni tog Zakona, „kad već populistička Vlada Zdravka Krivokapića nema vremena za ovozemaljske teme“.

„Zbog toga je potrebno da i druge političke partije stave ovo pitanje u fokus pažnje, jer galopirajuća inflacija pogađa sve građane naše zemlje bez obzira na to gdje žive i za koga glasaju“, naveo je Stanić u saopštenju.

On je dodao da je trend povećanja cijena goriva, nažalost, nastavljen i ove godine, pa će tako građani od večeras plaćati još tri odsto veće iznose po litru, čime će se, uz 15 povećanja tokom prošle godine, nastaviti neslavni trend i u ovoj sa drugim uzastopnim povećanjem.

„Koliko ova povećanja imaju efekta najbolje primjećuju građani koji su ovih dana šokirani naglim povećanjem skoro svih cijena roba i usluga. Ono što građane najviše pogađa je izuzetno povećenje cijena prehrambenih proizvoda, ali i usluga u sektoru saobraćaja i zanatstva“, poručio je Stanić.

Prema njegovim riječima, razlog za ovoliko visoke cijene goriva je, pored rasta na berzi, i izuzetno visoka akciza, koja se plaća po svakom litru.

„Zbog toga SDP u skupštinskoj proceduri već pet godina ima zakon kojim bi se one smanjile 15 odsto i time značajno smanjila i cijena, ali i osnovica za porez na dodatu vrijednost (PDV), jer su građani dva puta oporezovani pri plaćanju goriva“, objasnio je Stanić.

Na taj način bi izbjegli nagla povećanja zbog poremećaja na tržištu koji proizvode ogromnu inflaciju, čime se značajno snižava standard građana, pogotovo onih sa nižim platama ili penzijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije