fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Evropska komisija (EK) ocijenila da je Crna Gora postigla određeni napredak kada je riječ o ekonomskim kriterijumima.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 porastao je 2,9 odsto na 791,3 poena, a MONEX 2,4 odsto na 11.358,16 bodova.

Promet je iznosio 164,63 hiljade EUR i bio je 1,8 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 42 transakcije, a najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 48,44 odsto.

Izvještaj EK o Crnoj Gori za ovu godinu pokazao je da je država umjereno spremna za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije.

„Zemlja je prošle godine doživjela oštru recesiju, jer je pandemija covida-19 uzela veliki danak na njenu ekonomiju zavisnu od turizma. Ovo je stvorilo velike negativne efekte prelivanja na privatnu potrošnju, investicije, zapošljavanje, trgovinu i javne finansije“, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Iz EK su kazali da su vlasti, kako bi podržale građane i privredu, sprovele nekoliko paketa ekonomske podrške. Ove mjere su u velikoj mjeri bile dobro ciljane, transparentne i privremenog karaktera.

„Uprkos nekim kašnjenjima usljed pandemije, Vlada je nastavila sa sprovođenjem nekih od predviđenih reformi u cilju poboljšanja poslovnog okruženja. Uredna tranzicija vlasti usred krize očuvala je efikasnost odgovora javnih politika na covid-19“, rekli su iz EK.

Akcije CGES-a ojačale su 14,6 odsto na 91,83 centa, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 13,2 odsto na šest EUR, Sveti Stefan hotela 7,1 odsto na tri EUR i Hipotekarne banke 6,3 odsto na 850 EUR.

Dionice Elektroprivrede (EPCG) pale su 1,5 odsto na 3,2 EUR. Direktor te elektroenergetske kompanije Nikola Rovčanin, najavio je da struja do kraja godine neće poskupiti, a najvjerovatnije ni u prvom kvartalu naredne godine.

On je u Jutarnjem programu TVCG objasnio da EPCG daje građanima pet puta jeftiniju struju nego što je na berzi i vjeruje da se to može održati do kraja godine, kao i popust redovnim platišama.

“U ovom trenutku neće biti poskupljenja cijena električne energije. Kada govorim o planovima za prvi kvartal naredne godine, ukoliko se ostvari sve što smo definisali, neće biti poskupljenja. To ne mogu da kažem za određene privredne subjekte”, kazao je Rovčanin.

Akcije Crnogorskog Telekoma oslabile su 0,8 odsto na 1,19 EUR. Ta kompanija u oktobru slavi 15 godina T-brenda u Crnoj Gori.

Iz kompanije su kazali da se garant trajanja brenda krije prije svega u povjerenju korisnika, zbog čega je prirodna odluka da taj jubilej proslave zajedno, kako bi im pokazali da se nalaze u dobrim rukama.

Telekom ME aplikacija je tako postala ekskluzivna adresa za ostvarivanje povoljnosti kako kod Telekoma, tako i kod brojnih partnera.

Dionice Jugopetrola pale su blago na 10,5 EUR.

Izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, kazala je da je berza u potpunosti marginalizovana i nema podršku domaćih kreatora ekonomske politike u pogledu razvoja, a njeno poslovanje dodatno otežava pandemija koronavirisa koja je smanjila promete i dovela do povlačenja stranih investitora.

Vučinić smatra da država treba dati doprinos emitovanjem obveznica i razvojem korporativne kulture u preduzećima čiji je vlasnik.

Ona je Pobjedi kazala da je berza odraz stanja u privredi i crnogorskoj ekonomiji i da bez razvijenog tržišta teško možemo očekivati veće stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) koje se najavljuju.

“S obzirom na opštu situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora, ne bi bilo realno očekivati življu berzansku aktivnost”, ocijenila je Vučinić.

Ukupan promet na Montenegroberzi za prvih devet mjeseci iznosio je 34,1 milion EUR i bio je 60 odsto veći nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„Prosječan dnevni promet za prvih devet mjeseci iznosio je 185,36 hiljada EUR”, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Najveći promet u dosadašnjem dijelu godine, u iznosu od 12,06 miliona, zabilježen je u martu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije