fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Indeksi Montenegroberze porasli su u sedmici u kojoj se u parlamentu raspavljalo o predlogu budžeta za ovu godinu, iako je trgovanje, zbog proslave Dana nezavisnosti, bilo skraćeno.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 3,2 odsto na 788,89 poena, a MONEX 2,2 odsto na 11.461,31 bod.

Promet je za četiri dana trgovanja iznosio 210,78 hiljada EUR i bio je 40 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 45 transakcija.

Ove sedmice su poslanici o Predlogu zakona o budžetu za ovu godinu raspravljali na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i u parlamentu.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da je Vlada za ovu godinu predložila zdrav i odgovoran budžet koji će omogućiti opravak i stabilizaciju ekonomije.

On je rekao da je ovo godina oporavka i stabilizacije ekonomije.

„Molim poslanike i građane da razumiju ozbiljnost situacije i shvate da se ove godine ne možemo igrati sa pretjeranom potrošnjom i opterećivanjem privrede“, rekao je Spajić u Skupštini.

Spajić smatra da je Vlada bila dovoljno hrabra da zadrži plate, penzije, socijalu, kapitalne investicije, kao i subvencije za poljoprivredu i sve ostale djelatnosti.

Poslanici u parlamentu ocijenili su da je budžet neustavan i nerealan, pohvalivši, ipak, njegov programski karakter.

Oni su raspravljali i o predloženim izmjenama i dopunama seta ekonomskih zakona, koje su, kako su ocijenili, namijenjene saniranju negativnih posljedica pandemije koronavirusa i imaju za cilj da stimulišu novo zapošljavanje.

Akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) porasla je 18 odsto na 86,5 centi, Port of Adrie 12,5 odsto na 11,47, a Željezničke infrastrukture (ŽICG) 9,6 odsto na 0,8 centi.

Poskupila je i dionica Crnogorskog Telekoma 4,2 odsto na 1,25 EUR.

Akcionarima te telekomunikacione kompanije počela je u srijedu isplata dividende iz dijela zadržane dobiti.

„Na vanrednoj Skupštini akcionara, koja je održana 31. marta, odlučeno je da se iznos od 1,89 miliona EUR iz zadržane dobiti isplati dioničarima kao dividenda“, rekli su iz kompanije.

Bruto iznos dividende po akciji je četiri centa.

“Taj iznos će, prilikom isplate, biti umanjen za pripadajući iznos poreza na dobit za preduzeća, odnosno poreza na dohodak i prireza na porez za građane u skladu sa važećim propisima”, objasnili su iz kompanije.

Ojačali su Institut “Simo Milošević” i Jugopetrol po dva odsto na 30 EUR odnosno deset EUR i Elektroprivreda (EPCG) 1,9 odsto na 3,2 EUR.

Gubili su Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 20 odsto na 9,6 centi, Luka Bar neznatno na 39,91 cent i Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Mimoza Tivat 11,5 odsto na 1,7 EUR.

Akcija Zetatransa se zadržala na prošlosedmičnih 80 centi.

Eurofond u postupku transformacije ostao je na 0,25 centi, dok je cijena akcije Trenda bila 4,91 cent.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je ove sedmice produžilo do 28. maja rok za podnošenja prijava za subvencionisanje aprilskih zarada.

„Zbog otežanog rada elektronskog servisa tokom prvih dana maja, nove metodologije realizacije programa za subvencionisanje zarada, kao i pethodnih i predstojećih praznika, rok za podnošenje prijava biće produžen osam dana, odnosno do 28. maja“, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da je od 1. maja otvoren elektronski servis programa za predaju zahtjeva za subvencionisanje aprilskih zarada, uz prvobitno definisani rok, do 20. maja.

Ove sedmice je i Advokatska komora donijela odluku da od ponedjeljka obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji države sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ta djelatnost izuzme iz njegove primjene.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Uprave prihoda i carina su saopštili da ne postoje opravdani i održivi argumenti, niti mogućnosti, za izmjenu propisa u smislu izuzimanja advokatske djelatnosti iz procesa fiskalizacije.

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...