fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u mirnom trgovanju, usljed aktuelne situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 0,5 odsto na 661,78 poena, a MONEX indeks neznatno na 10.077,27 boda.

Promet, realizovan kroz 12 transakcija, iznosio je 150,66 hiljada EUR i bio je 27,5 odsto manji od prošlosedmičnog.

Najveće učešće u prometu imale su akcije Luke Bar, i to 93,18 odsto.

Premijer Duško Marković predstavio je ove sedmice novi paket Vladinih mjera, usmjeren na pružanje podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima.

Paket Vladih mjera uključuje subvencije za zatvorene i ugrožene djelatnosti, zaposlene na plaćenom odsustvu, karantinu ili izolaciji, kao i za novo zapošljavanje.

Predlog paketa mjera obuhvata podršku za više od 100 hiljada zaposlenih i hiljade preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća.

U Crnoj Gori je broj oboljelih porastao na 262, pri čemu je danas registrovano pet novih slučajeva zaraze.

U Podgorici je koronavirusom zaraženo ukupno 137 osoba, Tuzima 36, Nikšiću 31, Baru 21, Ulcinju devet i Andrijevici sedam.

U Bijelom Polju i Herceg Novom od Covid-19 oboljelo je po šest osoba, Budvi četiri, Danilovgradu tri i Tivtu dvije.

Akcija Jugopetrola ojačala je ove sedmice 4,5 odsto na 8,89 EUR.

Dionica Crnogorskog Telekoma porasla je 1,9 odsto na 1,08 EUR. Redovna Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma, na kojoj bi trebalo da bude usvojena odluka o raspodjeli dobiti kompanije, biće održana 29. maja.

Na dnevnom redu sjednice je i usvajanje prošlogodišnjih finansijskih i izvještaja o poslovanju Crnogorskog Telekoma.

Akcija Luke Bar zadržala se na prošlosedmičnih 20 centi.

Dionica Plantaža pala je 9,8 odsto na 7,22 centa, a Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera neznatno na 5,25 EUR.

Svjetska banka (SB) je ove sedmice u najnovijim globalnim prognozama procijenila da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 1,3 odsto, zbog nesigurnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa.

SB je u ažuriranom proljećnom izvještaju o ekonomskim izgledima za Evropu i centralnu Aziju, u koji je agencija Mina-business imala uvid, prognozirala za narednu godinu rast od 3,6 odsto, a za 2022. godinu 3,2 odsto.

“Velika nesigurnost u vezi sa razvojem pandemije koronavirusa zamagljuje prognoze. Rast Crne Gore je bio umjeren od ove do 2022. godine usljed završetka izgradnje auto-puta, ali predviđa se da će izbijanje pandemije koronavirusa i povezane neizvjesnosti dovesti Crnu Goru u recesiju, izlažući njenu ranjivost spoljnim udarima”, navodi se u izvještaju.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio je 985,5 EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u martu je iznosio 1,49 miliona EUR i bio je oko 8,5 odsto veći nego u februaru.

„U poređenju sa martom prošle godine, promet je veći 45,61 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 67,52 hiljade EUR, a veći dio, oko 71 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 22 dana trgovanja u martu zaključeno je 279 transakcija. Od ukupnog broja transakcija 54 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

Najčitanije