fbpx

Indeksi u porastu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su berzanski indeksi dostigli najviše nivoe u mjesec, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica banaka nakon što su Goldman Sachs i Bank of America objavile bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 141 bod ili 0,59 odsto, na 24.207 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto, na 2.616 poena, a Nasdaq indeks 0,15 odsto, na 7.034 boda.

Uspon tih indeksa na najviše nivoe u mjesec najviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u finansijskom sektoru više od dva odsto, prenosi SEEbiz.

Pritom je najviše, 9,5 odsto, skočila cijena dionice Goldman Sachsa nakon što je ta investiciona banka izvijestila o većoj zaradi u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Iz istog razloga je cijena dionice Bank of America skočila 7,2 odsto.

„Bankama je potrebno dobro ekonomsko okruženje i pristojna kriva prinosa, a sudeći po njihovim poslovnim rezultatima, možda to i imaju”, kazao je portfelj menadžer u firmi Washington Crossing Advisors, Kevin Caron.

Zahvaljujući boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, snažno je, više od šest odsto, skočila i cijena dionice vazduhoplovnog prevoznika United Continentala.

S druge strane, dionica Forda pojeftinila je više od šest odsto, nakon što je drugi po veličini američki proizvođač automobila upozorio da će mu dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju biti manja nego što je procjenjivao i da bi mu troškovi carina mogli umanjiti zaradu u ovoj godini.

Ipak, od početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Zahvaljujući tome, kao i nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine te znakovima da će se američka centralna banka, Federalne reserve (Fed) suzdržati od povećanja kamata, S&P 500 indeks sada je udaljen od svog rekordnog nivoa, dosegnutog 20. septembra prošle godine, oko 10,7 odsto.

Krajem prošle godine taj indeks je bio u minusu i 19,8 odsto u odnosu na taj rekordni nivo, pa mu je prijetio pad u područje ‘medvjeda’.

A na evropskim berzama trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi sa Brexitom, nakon što su britanski parlamentarni zastupnici u utorak odbacili plan za izlazak iz Evropske unije premijerke Therese May.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto, na 6.862 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 odsto, na 10.931 poen, a pariski CAC 0,51 odsto, na 4.810 bodova.

Najčitanije

Budućnost povela u seriji protiv SC Derbija

Podgorica, (MINA) – Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su danas u Podgorici SC Derbi 91:75,...