fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi snažno porasli nakon poruka Feda

Indeksi snažno porasli nakon poruka Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi snažno porasli, pri čemu je Dow Jones dostigao rekordni nivo, nakon što je američka centralna banka poručila da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da slijedi smanjenje kamata.

Dow Jones je ojačao 1,4 odsto na rekordnih 37.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 odsto na 4.707 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 odsto na 14.733 boda, prenosi Hrportfolio.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, s obzirom da inflatorni pritisci postepeno popuštaju.

To se i očekivalo, ali tržište je podstakla procjena gotovo svih čelnika Feda da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

Dodatnu podršku tržištu pružio je komentar predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije da centralna banka najvjerojatnije više neće povećavati kamate.

„Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest”, kazao je Powell i dodao da je Fed sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo.

Nakon procjena i poruka čelnika Feda, na tržištu se sada procjenjuje da postoji 90 odsto šansi da će centralna banka, nakon više od godinu i po zaoštravanja monetarne politike, u maju početi smanjivati kamate.

„Nakon svega, čini se da će se inflacija spustiti prema normalnim razinama bez recesije. To je ono čemu su se ulagači nadali, a sada je to vrlo izgledno”, kazao je Tom Martin, portfelio menadžer u kompaniji Globalt Investments.

Osim Dow Jonesa, i ostali indeksi su dostigli nove najviše nivoe u ovoj godini.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto na 7.548 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto na 16.766 bodova, a pariski CAC 0,16 odsto na 7.531 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije