fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi snažno porasli drugi dan zaredom

Indeksi snažno porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju smanjenju napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nakon što je dogovoren novi krug pregovora na visokom nivou početkom oktobra.

Dow Jones skočio je 1,41 odsto, na 26.728 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 odsto, na 2.975 poena, a Nasdaq indeks 1,75 odsto, na 8.116 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast cijena dionica podstakla je poruka kineskog ministarstva trgovine da će se polovinom septembra konsultovati sa američkim kolegama kako bi se pripremio nastavak pregovora početkom oktobra.

Obje strane složile su se oko tog poteza kako bi se stvorili povoljni uslovi, saopštilo je ministarstvo, što je podstaklo nadu ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine traje već više od godinu, a zaoštravanje retorike između Vašingtona i Pekinga izazvalo je pad berzanskih indeksa na Wall Streetu u avgustu od oko dva odsto.

Međutim, u posljednja dva dana S&P 500 indeks skočio je 2,4 odsto, pa je sada samo oko dva odsto udaljen od rekordnog nivoa dostignutog krajem jula.

„Hoće li novi krug pregovora biti održan ili ne, vidjećemo. Hoće li biti produktivan, skeptični smo. Međutim, tržištu se ova najava svidjela”, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Ulagače na najvećoj svjetskoj berzi su ohrabrili i podaci koji pokazuju da je američka ekonomija u dobroj formi.

Najveća američka agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u avgustubroj zaposlenih u privatnom sektoru porastao po najvećoj stopi u posljednja četiri mjeseca.

Uz to, aktivnosti u američkom uslužnom sektoru ubrzale su u proteklom mjesecu, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u septembru dodatno smanjiti ključne kamatne stope kako bi podstakla rast ekonomije.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto, na 7.271 bod, ali frankfurtski DAX je porastao 0,85 odsto, na 12.126 bodova, a pariski CAC 1,11 odsto, na 5.593 boda.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...