fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi snažno porasli drugi dan uzastopno

Indeksi snažno porasli drugi dan uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Vol stritu u utorak je zabilježio najveći dnevni skok u šest mjeseci, dok je Nasdaq dostigao rekordnu vrijednost jer se ulagači nadaju da će uskoro biti zaustavljeno širenje korona virusa.

Dow Jones je ojačao 1,44 odsto na 28.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,50 odsto na 3.297 poena, a Nasdaq indeks 2,1 odsto na rekordnih 9.467 boda.

Nakon što su prošle sedmice oštro pali zbog strahovanja ulagača od širenja korona virusa, u prva dva dana ove sedmice berzanski indeksi su nadoknadili te gubitke.

To se zahvaljuje nadi ulagača da negativne posljedice po kinesku i svjetsku privredu ipak neće biti tako velike koliko su se neki plašili, prenosi Hrportfolio.

Kineska centralna banka uvela je niz mjera za podršku ekonomiju, pa je tako smanjila neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta oko 242 milijarde USD kako bi poboljšala likvidnost.

Peking je, takođe, poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

Iako je broj umrlih od korona virusa porastao na skoro 500, a zaraženih na 23,5 hiljada, analitičari smatraju da tržište računa na to da će uskoro loše vijesti o korona virusu dostignuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

„Tržište jednostavno gleda dalje od korona virusa. Istorija pokazuje da su takve epidemije izazvale pad cijena, a potom brzi oporavak”, rekla je strateg u firmi Ally Invest, Lindsey Bell.

Pozitivno su na tržište uticale i vijesti iz kompanija. Većina od oko 250 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 1,6 odsto veće nego godinu ranije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada 0,6 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 odsto na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,81 odsto na 13.281 boda, a pariški CAC 1,76 odsto na 5.935 bodova.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza:Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U...