fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi snažno porasli četvrti dan zaredom

Indeksi snažno porasli četvrti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su berzanski indeksi snažno porasli i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer bi Kongres mogao ostati podijeljen između dvije parlamentarne stranke, što znači da se ne očekuju veliki zaokreti u dosadašnjim politikama.

Dow Jones ojačao je 542 boda ili 1,95 odsto, na 28.390 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,95 odsto, na 3.510 poena, a Nasdaq indeks 2,59 odsto, na 11.890 bodova.

Snažan rast indeksa četvrti dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da bi u izborima za Senat republikanci mogli zadržati većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrate, prenosi Hrportfolio.

U tom slučaju, Kongres bi ostao podijeljen između dvije stranke, jer demokrate drže većinu u Zastupničkom domu.

To znači da bi ubuduće bilo teško sprovesti velike zaokrete u politikama, bez obzira na to da li će na predsjedničkim izborima pobijediti demokratski izazivač Joe Biden, koji je bliži pobjedi nego aktuelni predsjednik Donald Trump.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od značajnih promjena politika, na primjer, da bi nova vlast u Bijeloj kući mogla povećati poreske stope ili postrožiti regulaciju u vezi sa velikim tehnološkim kompanijama.

S druge strane, podijeljeni Kongres znači i da bi novi paket fiskalne podrške ekonomiji mogao biti znatno manji nego u slučaju da su demokrate zadobile kontrolu u parlamentu.

Međutim, ulagači se nadaju da će, nastave li se natezanja u Kongresu oko podsticajnih mjera, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) reagovati i povećati likvidnost na finansijskim tržištima, što bi dodatno podstaklo tržište dionica.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda su poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena i ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak ekonomije od koronakrize.

Nakon četiri dana neprestanog rasta, S&P 500 indeksa na dobitku je ove sedmice više od sedam odsto, što je njegov najveći četvorodnevni skok od aprila.

Time je nadoknadio sve gubitke od prošle sedmice, kada je oštro pao zbog strahovanja ulagača da će nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu izazvati usporavanje oporavka najvećih svjetskih ekonomija.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto, na 5.906 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 odsto, na 12.568 poena, a pariski CAC 1,24 odsto, na 4.983 boda.

Najčitanije