fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skočili više od tri odsto

Indeksi skočili više od tri odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su berzanski indeksi skočili više od tri odsto nakon izvještaja o snažnom rastu zapošljavanja u Americi i poruke da je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) svjesna rizika i da će biti fleksibilna po pitanju kamata.

Dow Jones skočio je 746 bodova ili 3,29 odsto, na 23.433 boda, dok je S&P 500 porastao 3,43 odsto, na 2531 bod, a Nasdaq indeks 4,26 odsto, na 6738 bodova, prenosi SEEbiz.

Posljednjih mjeseci tržište je bilo pod pritiskom, između ostalog, zbog signala Fed-a da će, nakon četiri povećanja kamatnih stopa u prošloj i ovoj godini nastaviti s podizanjem cijene novca.

Ulagači su se plašili da bi to moglo naštetiti privredi, čiji rast ionako usporava.

Međutim, predsjednik Fed-a Jerome Powell poručio je da će Fed biti strpljiv, da je svjestan rizika po privredu i da će biti fleksibilan po pitanju upravljanja kamatnim stopama.

“Powell je kazao ono što je tržište željelo čuti: da je Fed spreman na promjenu politika, da pažljivo prati situaciju i poruke koje tržište šalje. To su dobre poruke za tržište koje su ublažile strahovanja ulagača”, kazao je direktor u firmi Aberdeen Standard Investments, James Athey.

Pozitivno su na tržište uticali i podaci s američkog tržišta rada koji ukazuju na stabilan rast privrede.

U decembru je u SAD-u otvoreno 312 hiljada novih radnih mjesta, znatno više nego što su analitičari očekivali i znatno više nego mjesec prije.

Ulagače je oraspoložila i vijest da će se naredne sedmice nastaviti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

Posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kako kineske tako i američke ekonomije, što je, između ostalog, posljedica carinskog rata između dvije najveće svjetske privrede.

Zbog toga analitičari smatraju da bi Vašington i Peking mogli postići neki kompromis po pitanju trgovine, a do isteka roka za dogovor preostalo je manje od dva mjeseca.

Zahvaljujući svemu tome, porasle su cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pritom su najviše porasli tehnološki, komunikacioni, rudarski i industrijski sektor.

Cijena dionice Applea porasla je više od četiri odsto, nadoknadivši dio desetopostotnog gubitka od prethodnog dana kada je taj tehnološki div smanjio procjene prihoda u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zbog slabosti potražnje za iPhoneom, posebno u Kini.

Zahvaljujući skoku, Dow Jones porastao je u prošloj sedmici 1,6 odsto, dok je S&P 500 skočio 1,85, a Nasdaq indeks 2,3 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,16 odsto, na 6837 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 3,37 odsto, na 10.767 bodova, a pariski CAC 2,72 odsto, na 4737 bodova.

Najčitanije