fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skočili više od jedan odsto

Indeksi skočili više od jedan odsto

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skočili više od jedan odsto, pri čemu su najviše porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, a podršku tržištu pružila je i jeftinija nafta.

Dow Jones ojačao je 1,02 odsto na 34.707 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,43 odsto na 4.520 poena, a Nasdaq indeks 1,93 odsto na 14.191 bod.

Nakon pada dan ranije za više od jedan odsto, indeksi su u četvrtak nadoknadili sve te gubitke, što se najviše zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških divova, prenosi Hrportfolio.

Najviše su poskupile dionice proizvođača čipova, kao što su Nvidia, 9,8 odsto, i Intel, skoro sedam odsto, zbog čega je SE indeks poluprovodničkog sektora skočio više od pet odsto.

Cijena dionica Applea porasla je osmi dan zaredom, nadoknadivši gubitke od početka mjeseca, a ojačala je i većina ostalih dionica tehnoloških divova.

Nakon što je snažno porastao za vrijeme koronakrize, posljednjih mjeseci tehnološki sektor je pod pritiskom, pa je Nasdaq indeks, koji je prepun tehnoloških dionica, nedavno zaronio u područje “medvjeda”, 20 odsto ispod svoje prethodne rekordne vrijednosti.

No, posljednjih dana se oporavlja, pa su, zahvaljujući tome, indeksi porasli u šest od posljednjih osam dana.

„Tržište ‘medvjeda’ predstavlja priliku za kupovinu. Ulagači su konačno zaključili da je to dobra tačka za ulazak na tržište. Nakon dužeg perioda vide više vrijednosti u tehnološkom sektoru”, rekao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Podršku tržištu pružio je i pad cijena nafte za tri odsto, što je ublažilo strahovanja od jačanja inflacije, koja se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim vrijednostima u 40 godina, blizu osam odsto.

Kako bi suzbila inflaciju, američka centralna banka je prošle sedmice povećala ključne kamate za 0,25 procentnih poena, a sve je jasnije, prema komentarima niza njenih zvaničnika, da će banka na narednoj sjednici u maju povećati kamate za dodatnih 0,5 procentnih poena.

A zbog toga će porasti troškovi zaduživanja potrošača i mnogih poslovnih sektora, pa se očekuje usporavanje rasta ekonomije.

Ulagače su ohrabrili dobri pokazatelji s tržišta rada. Prošle sedmice je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao na najniži nivo u 52 godine, što pokazuje da se zbog rasta ekonomije nezaposlenost i dalje smanjuje.

U fokusu ulagača bio je i sastanak NATO-a, lidera Evropske unije (EU) i Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) u Briselu o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja je ušla u drugi mjesec.

Lideri Zapada dogovorili su da će povećati vojnu pomoć Ukrajini i pojačati sankcije Rusiji.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.467 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo blago na 14.273 poena, a pariski CAC 0,39 odsto na 6.555 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...