fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa, jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije i slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je oslabio 0,27 odsto na 34.299 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 odsto na 4.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 odsto na 14.072 boda, prenosi Hrportfolio.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u komunikacionom, 0,5 odsto.

S druge strane, energetski sektor u prosjeku je porastao 2,1 odsto, jer su cijene nafte dostigle najviše nivoe u više od dvije godine.

Tvrdnje američke centralne banke da je rast potrošačkih cijena privremen ublažile su posljednjih sedmica strahovanja ulagača od jačanja inflacije i podržavale tržište dionica.

Sada je sva pažnja tržišta usmjerena na dvodnevnu sjednicu čelnika Feda, koji će o svojim zaključcima javnost obavijestiti u srijedu.

Ulagači se nadaju da će čelnici Feda ostati pri tvrdnjama da je jačanje inflacije privremeno i da će nastaviti da vode podsticajnu monetarnu politiku.

Ipak, neki analitičari smatraju da bi Fed mogao da otvori raspravu o smanjenju iznosa programa za kupovinu obveznica, što bi bio prvi korak prema postupnom zaoštravanju monetarne politike.

Ulagače su zabrinuli i novi izvještaji, koji su pokazali da je u maju ubrzao rast proizvođačkih cijena, a da je potrošnja u trgovini na malo pala više nego što se očekivalo.

„Ulagači su donekle reagovali na podatke koji pokazuju da se ekonomija počinje odvikavati od podsticaja, da se rast donekle usporava, a inflacija jača. Fed je u poziciji da pokaže da se razmišlja o smanjenju podsticaja, ali da će do toga proći još dosta vremena”, kaže Ed Moya, analitičar u kompaniji OANDA.

Analitičari očekuju da će Fed u avgustu ili septembru najaviti strategiju smanjenja programa kupovine obveznica, ali da će stvarno smanjenje početi tek početkom iduće godine.

Međutim, svaka neočekivana naznaka promjene u Fedovoj podsticajnoj monetarnoj politici mogla bi uznemiriti tržište dionica.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 13 odsto, dok je Dow Jones osvojio 12,1 odsto, a Nasdaq indeks 9,2 odsto, što se uglavnom zahvaljuje optimizmu u vezi oporavka ekonomije od koronakrize.

S&P se, međutim, posljednjih sedmica kreće u uskom rasponu, iako je u ponedjeljak zabilježio već 29. rekordni domet u ovoj godini. U cijeloj prošloj godini zabilježio je 33 rekorda.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 odsto na 7.172 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 odsto na 15.729 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto na 6.639 bodova.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...