fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi rasli uprkos širenju koronavirusa

Indeksi rasli uprkos širenju koronavirusa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na većini svjetskih berzi cijene dionica su prošle sedmice porasle jer su zbog solidnih pokazatelja iz najvećih svjetskih ekonomija vijesti o daljem širenju koronavirusa u svijetu bile u drugom planu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 3,2 odsto, na 25.827 bodova, dok je S&P 500 skočio četiri odsto, na 3.130 bodova, a Nasdaq indeks 4,6 odsto, na rekordnih 10.207 bodova, prenosi SEEbiz.

Ulagače na najvećoj svjetskoj berzi ohrabrili su bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji pokazuju da bi američka ekonomija uskoro mogla izaći iz recesije.

Tako je objavljeno da je u junu broj zaposlenih porastao za rekordnih 4,8 miliona, oko 1,8 miliona više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti pala sa 13,3 na 11,1 odsto.

„Ove sedmice je bilo puno dobrih ekonomskih izvještaja. Uz to, puno je govora o tome da nakon Dana nezavisnosti slijede nove podsticajne mjere iz Vašingtona”, kazao je portfolio menadžer u kompaniji, Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Uprkos rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca uzastopno, američko tržište rada samo se djelimično oporavilo, s obzirom da je u martu i aprilu zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 miliona ljudi.

Podršku tržištima pružili su i podaci o brzom rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru jer je nakon popuštanja restriktivnih mjera ojačala potražnja.

„Oporavak kineske domaće potražnje ubrzava, ali sa stranim je potražnja i dalje slaba ”, kazao je strateg u kompaniji Mizuho Securities, Wang Shenshen.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer nema nikakvih naznaka da se širenje koronavirusa u svijetu usporava. Broj zaraženih premašio je 11 miliona, a umrih je 520 hiljada.

Najviše oboljelih i umrlih bilježi Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene, zaustavile proces postupnog pokretanja ekonomskih aktivnosti.

U subotu je Florida saopštila o rekordnih 11,4 hiljada novozaraženih, što je veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabilježeno u bilo kojoj evropskoj zemlji.

„S rastom broja zaraženih najveće države – Teksas, Kalifornija i Florida – odustale su od prvobitnih planova ponovnog otvaranja, a to će usporiti ukupan rast ekonomije i potrošnju u tim regijama”, kazao je Nolte.

Vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, Anthony Fauci, kazao je prošle sedmice da SAD ide u pogrešnom smjeru i da bi se moglo dogoditi da dnevno bude i 100 hiljada novih slučajeva zaraze.

Tokom saslušanja u Senatu kazao je i da nema garancije da će SAD imati učinkovitu vakcinu protiv Covid-19 do početka naredne godine.

To unosi nesigurnost u vezi ekonomije, pa je predsjednik Američke centralne banke, Fererelne rezerve (FED), Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američku ekonomiju i dalje vrlo nesigurni.

To znači da bi oporavak američke ekonomije, koje je već šesti mjesec u recesiji, mogao biti usporen.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniže nivoe u više godina. No, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,1 odsto, na 6.157 bodova, frankfurtski DAX skočio je 3,6 odsto, na 12.528 bodova, a pariski CAC dva odsto, na 5.007 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks oslabio 0,9 odsto, na 22.306 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...