fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon Fedovih poruka

Indeksi porasli nakon Fedovih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u srijedu su porasle, jer je američka centralna banka ponovila da će učiniti sve što je potrebno kako bi podržala ekonomiju, ali i upozorila da će oporavak zavisiti od situacije s virusom.

Dow Jones je ojačao 0,61 odsto na 26.539 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,24 odsto na 3.258 bodova, a Nasdaq indeks 1,35 odsto na 10.542 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast indeksa zahvaljuje se porukama zvaničnika Fed-a nakon njihove dvodnevne sjednice na kojoj su ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od nula do 0,25 odsto.

Na tim niskim nivoima kamate će ostati dok ne bude sigurno da se ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa i da je na putu maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cijena, poručili su iz Fed-a.

Oni su upozorili i da će privredni put značajno zavisiti od virusa.

Na videokonferenciji nakon sjednice predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je da se čini da posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka, istakavši povlačenje potrošača i sporije novo zapošljavanje radnika koji su za vrijeme krize ostali bez posla.

Dok dio analitičara tvrdi da Fedove poruke ni po čemu nijesu iznenadile, cijene dionica su porasle jer je ulagače ohrabrilo obećanje centralne banke da će učiniti sve što treba i podržavati ekonomiju kolikogod dugo bude trebalo.

Rast indeksa zahvaljuje se i nadi ulagača da će demokratski i republikanski predstavnici u Kongresu uskoro usaglasiti nove podsticajne mjere, vrijedne bilijardu USD.

Taj bi dogovor trebalo da bude postignut do kraja sedmice, s obzirom na to da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

Zahvaljujući tome, podaci o daljnjem širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ostali su u drugom planu, iako je nekoliko saveznih država najavilo novo uvođenje restrikcija kako bi se zaustavilo širenje virusa.

U SAD-u je, prema posljednjim podacima, broj zaraženih dostigao 4,4 miliona, dok je broj umrlih porastao na 151 hiljadu.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,04 odsto na 6.131 bod, a pariski CAC 0,6 odsto na 4.958 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,1 odsto na 12.822 boda.

Najčitanije