fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon dva dana pada

Indeksi porasli nakon dva dana pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su porasli, nakon dva dana pada, a trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju jasnije znake ubrzanja oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Dow Jones je ojačao 0,62 odsto na 32.619 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 odsto na 3.909 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 odsto na 12.977 bodova, prenosi Hrportfolio.

Tokom trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi tek pred sam kraj značajnije porasli i završili na dobitku.

Nakon dva dana oštrog pada, u četvrtak su se donekle oporavile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple i Tesla.

„Tržište je trenutno vrlo zbunjeno, nema stvarnog vodstva. Ulagači su jedan dan skloniji cikličkim sektorima, a drugi tehnološkom. Pozitivno je to što nema agresivne prodaje dionica”, kazao je Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Tehnološki sektor je prošle godine predvodio na tržištu po rastu cijena, jer je tim kompanijama odgovarao period rada od kuće za vrijeme koronakrize. Posljednjih mjeseci taj sektor je pod pritiskom.

S druge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, osjetljivim na kretanja u privredi, jer bi se oporavak uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim podsticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i ekonomskog života nakon vakcinacije protiv koronavirusa.

Ulagače su donekle ohrabrili podaci da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao na najniži nivo u godini, što ukazuje na oporavak ekonomije.

Ulagači se nadaju da će se uskoro oporavak dodatno ubrzati, s obzirom da je američka centralna banka Fed nedavno objavila da u ovoj godini očekuje rast privrede od 6,5 odsto, što bi bio najveći rast u posljednjih 40-ak godina.

Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu oko 80 odsto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši.

Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,57 odsto na 6.674 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,08 odsto na 14.621 bod, a pariski CAC 0,09 odsto na 5.952 boda.

Najčitanije