fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli drugi dan zaredom

Indeksi porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u utorak porasli drugi dan zaredom, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, kao i energetskog sektora, koji je bio podržan rastom cijena nafte.

Dow Jones je ojačao 0,8 odsto na 33.180 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 odsto na 4.160 bodova, a Nasdaq indeks 0,94 odsto na 12.175 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje višim cijenama dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Apple, s rastom od 1,8 odsto, i Microsoft, s rastom od 1,4 odsto.
S&P 500 indeks tehnološkog sektora ojačao je jedan odsto, a još je više, oko tri odsto, skočio S&P 500 indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Međutim, i utorak se, kao i prethodnih tjedana, trgovalo nesigurno jer se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje kamata američke centralne banke.
Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate 0,75 procentnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Očekuje se da će u junu i julu Fed dodatno povećati kamate po 0,5 procentnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto.

U fokusu ulagača stoga će u petak biti izvještaj o inflaciji u SAD-u u maju, koji će pokazati jesu li inflatorni pritisci već dostigli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših nivoa u 40 godina.

A to će uticati na buduće odluke Feda o kamatnim stopama.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svijetu.

Ulagače je zabrinulo i upozorenje trgovačkog lanca Targeta da ima prevelike zalihe roba te da će taj problem morati da riješi dodatnim popustima i otpisima.
Cijena dionice Targeta pala je više od dva odsto, a kako su se pod pritiskom našle i dionice drugih trgovačkih lanaca, S&P 500 indeks tog sektora skliznuo je jedan odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 odsto na 7.598 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,66 odsto na 14.556 bodova, a pariski CAC 0,74 odsto na 6.500 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije