fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli drugi dan zaredom

Indeksi porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u srijedu porasli drugi dan zaredom, nakon vijesti da bi republikanci u američkom Kongresu mogli podržati privremeno povećanje državnog zaduživanja, što bi omogućilo vladi da uredno ispunjava financijske obaveze.

Dow Jones je porastao 0,3 odsto na 34.416 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,41 odsto na 4.363 boda, a Nasdaq indeks 0,47 odsto na 14.501 bod, prenosi Hrportfolio.

Veći dio dana ti indeksi su proveli u negativnom području, jer su ulagači, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja s tržišta rada, zaključili da će američka centralna banka uskoro početi da smanjuje podsticaje ekonomiji.

Prema izvještaju agencije za zapošljavanje ADP, u septembru je broj zaposlenih u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao za 568 hiljada, dok su analitičari očekivali 428 hiljada.

„Vijesti s tržišta rada su pozitivne i pokazuju da se ekonomija i dalje stabilno oporavlja. S druge strane, to bi moglo značiti da će Fed smanjivati podsticaje bržim tempom, što je negativno za tržište kapitala”, kazao je Mike Loewengart, direktor u kompaniji E*TRADE Financial.

Izvještaj o zapošljavanju u SAD-u u septembru biće objavljen sjutra i mogao bi dati jasniju sliku o tome kada će Fed početi da smanjuje monetarne podsticaje.

U drugom dijelu trgovanja berzanski indeksi su nadoknadili početne gubitke i završili u pozitivnom području.

To se zahvaljuje vijesti da bi demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu mogli postići dogovor o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja.

Taj plafon određen je na 28,4 biliona USD, a ako se ne poveća, država je suočena s rizikom da za dvije sedmice neće moći da plaća dugove.

Republikanci su dosad odbijali predloge vlade predsjednika Joe Bidena, ali su sada poručili da su spremni da podrže privremeno povećanje zaduživanja do decembra, što bi spriječilo kolaps saveznih finansija.

Rast indeksa zahvaljuje se i rastu cijena dionica Microsofta i Amazona za više od jedan odsto. Ti tehnološki divovi imaju veliku tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udio u berzanskim indeksima.

Na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,15 odsto, na 6.995 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,46 odsto na 14.973 boda, a pariski CAC 1,26 odsto, na 6.493 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije