fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli četvrti dan zaredom

Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom, i to po najvećoj stopi od aprila, jer ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamatnih stopa Feda završen.

Dow Jones ojačao je 1,7 odsto na 33.839 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,89 odsto na 4.317 bodova, a Nasdaq indeks 1,78 odsto na 13.294 boda, prenosi Hrportfolio.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamata američke centralne banke završen.

U srijedu su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto. To je bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Iako je na konferenciji za medije predsjednik Fed-a, Jerome Powell, ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi. Tim prije, kako kažu, što je Powell na konferenciji rekao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao uticaj na privredu.

Naime, prema kamatama na obveznice određuje se niz drugih kamata za građane i kompanije.

„Powellovi komentari u srijedu bili su upravo ono što su ulagači željeli da čuju”, saopštio je potpredsjednik u kompaniji Ameriprise Financial, Justin Burgin.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, iako su mnoge kompanije smanjile procjene poslovanja u tekućem, četvrtom kvartalu.

Dosad je više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalne izvještaje za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 80 odsto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Međutim, smanjene su procjene zarada kompanija u četvrtom tromjesečju.

Početkom oktobra, prije početka sezone objave poslovnih izvještaja i budućih procjena, analitičari su očekivali rast zarada u tekućem kvartalu od 11 odsto na godišnjem nivou, dok sada očekuju rast od 7,2 odsto.

„Iako su procjene smanjene, analitičari ipak očekuju značajan rast zarada u posljednjem kvartalu ove godine”, rekao je Burgin.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,42 odsto na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,48 odsto na 15.143 boda, a pariski CAC 1,85 odsto na 7.060 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije