fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali zbog opreznosti ulagača

Indeksi pali zbog opreznosti ulagača

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Wall Street-u u četvrtak je oslabio, nakon što je kratko dostigao rekordnu vrijednost, a spustio se i Dow Jones, s obzirom da tržište sve teže pronalazi razloge i okidače za dalji uzlet.

Dow Jones je oslabio 0,29 odsto na 27.896 bodova, dok je S&P 500 pao 0,2 odsto na 3.373 poena. Nasdaq je porastao 0,27 odsto na 11.042 boda.

S&P je tokom trgovanja dostigao i 3.387 bodova, premašivši rekord dostignut 19. februara od 3.386 bodova.

Najveći gubitnik bila je dionica proizvođača čipova Cisco Systems-a, s padom cijene od 11,2 odsto, nakon što je kompanija objavila prognozu tromjesečnih prihoda i dobiti ispod očekivanja tržišta, prenosi Hrportfolio.

Sve više jača zabrinutost ulagača u vezi zarada kompanija, uprkos boljoj od očekivanja sezoni objava poslovnih rezultata za drugo tromjesečje.

“Mnoge velike kompanije smanjuju izglede zarada u nekoliko narednih tromjesečja. To tržište čini tromim i bez pravog katalizatora za rast”, ocjenio je predsjednik uprave Chase Investment Counsela, Peter Tuz.

Donekle je ublažavajuće na tržište djelovao podatak o broju podnesenih zahtjeva za pomoć zbog nezaposlenosti u prošloj sedmici, koji je iznosio 963 hiljade. To je prvi put od sredine marta, odnosno počeka izbijanja pandemije Covid-19, da je broj Amerikanaca koji su ostali bez posla u jednoj sedmici bio ispod miliona.

No, podaci američke vlade pokazuju i da je do prošle sedmice svega 9,3 miliona radnih mjesta otvoreno, od 22 miliona koliko ih je izgubljeno u peirodu od februara do aprila, što ukazuje na dugačak put oporavka najveće svjetske ekonomije na nivoe prije pandemije.

Investitori se stoga nadaju da će demokrati i republikanci uspjeti da dogovore nove fiskalne podsticaje za oporavak privrede. Još jednu neizvjesnost na tržištu unose američki predsjednički izbori, do kojih je ostalo otprilike 12 sedmica.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u četvrtak su takođe oslabili, najviše pod uticajem odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da će zadržati carine na evropski uvoz vrijedan 7,5 milijardi USD, usljed spora oko subvencija avio-kompanijama.

Londonski FTSE indeks potonuo je 1,5 odsto na 6.185 bodova, frankfurtski DAX oslabio je 0,5 odsto na 12.993 poena, a pariski CAC 0,61 odsto na 5.042 boda.

Najčitanije