fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali uprkos mjerama Fed-a

Indeksi pali uprkos mjerama Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Street-u u ponedjeljak su nastavile pad, jer ulagači strahuju od duboke recesije zbog širenja koronavirusa, pa ih nijesu ohrabrile ni do sada nezabilježene mjere američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) koja pokušava da podrži kreditno tržište.

Dow Jones je potonuo 3,04 odsto na 18.591 boda, dok je S&P 500 pao 2,93 odsto na 2.237 poena, a Nasdaq indeks 0,27 odsto na 6.860 bodova.

Nakon što su prošle sedmice potonuli više od 15 odsto, što je bio njihov najveći sedmični pad od finansijske krize 2008. godine, Dow Jones i S&P 500 indeks oštro su pali i u ponedjeljak, prenosi Hrportfolio.

Indeksi su pali iako Fed čini sve kako bi osigurao likvidnost na tržištima i podržao kreditiranje.

Nedavno je Fed smanjio ključne kamatne stope na nulu, u tržišta ubrizgava stotine milijardi USD, a u ponedjeljak je poručio da će, uz državne, u narednom periodu kupovati i korporativne obveznice i da će direktno kreditirati kompanije, što nikada do sada nije činio.

„Ovo što Fed radi je važno jer pomaže kreditnim tržištima, no iz perspektive tržišta kapitala, to nije dovoljno. Sada su nam potrebni vođstvo iz Kongresa i fiskalni podsticaji, jer ovo što Fed radi rješava dio problema, ali ne sve”, rekao je strateg u firmi Robert W. Baird, Willie Delwiche.

A problem je što će američka privreda gotovo sigurno uroniti u recesiju jer je koronavirus, kojim je do sada u svijetu zaraženo više od 340 hiljada ljudi, od kojih je više od 14 hiljada umrlo, naveo mnoge zemlje na samoizolaciju i uvođenje karantina, što je paralizovalo sektore privrede.

Kongres užurbano radi na planu podrške vrijednom i do dva biliona USD, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za finansijske krize 2008. i 2009. godine, no republikanski i demokratski predstavnici još nijesu postigli konsenzus.

S&P 500 indeks je sada oko 34 odsto ispod svoje prethodne rekordne vrijednosti, dostignute 19. februara.

To znači da je duboko u području ‘medvjeda’, a procjenjuje se da je u tom periodu izbrisano više od devet biliona USD tržišne vrijednosti dionica iz sastava tog indeksa.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,79 odsto na 4.993 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,1 odsto na 8.741 poena, a pariski CAC 3,32 odsto na 3.914 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...