fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali treći dan zaredom

Indeksi pali treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Streetu u četvrtak su zabilježili gubitke već treći dan zaredom, a ponovo su i na putu sedmičnih gubitaka, jer dobri makroekonomski podaci podupiru zabrinutost investitora da će Fed ostaviti kamatne stope duže vrijeme visokima.

Dow Jones indeks pao je 290,91 bod ili 0,84 odsto na 34.474 bodova, S&P 500 indeks spustio se za 0,77 odsto na 4.370 bodova, a Nasdaq 1,17 odsto na 13.316 bodova, prenosi Hrportfolio.

Dow je na putu sedmičnog gubitka većeg od dva odsto, što bi bila njegova najlošija sedmična izvedba od marta. Istovremeno, S&P 500 je na putu je pada treću sedmicu zaredom, što nije zabilježeno još od februara, dok je Nasdaq na putu gubitaka četvrtu sedmicu zaredom, što je najduži period njegovog pada još od decembra.

Više cijene nafte podigle su cijene dionica Exxon Mobila 1,9 odsto, a Chevrona za 1,7 odsto, zahvaljujući nadi ulagača da će potez kineske centralne banke, koja je ulila dodatnu likvidnost u finansijski sistem zemlje kako bi pomogla posustalom nekretninskom sektoru, ojačati potražnju za sirovinama.

S druge strane, znatno su pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru. Takođe, i dalje jačaju očekivanja da će Fed ostaviti kamatne stope visokim duže vrijeme, jer se čini da američka ekonomija ne trpi posljedice zaoštravanja monetarne politike.

Istovremeno, očekivanja o zadržavanju kamatnih stopa visokim podigla su prinose po desetogodišnjim američkim obveznicama na najviši nivo od oktobra od 4,338 odsto, što povećava njihovu atraktivnost na tržištima kapitala.

I na evropskim berzama najvažniji indeksi u četvrtak su znatnije pali, pri čemu londonski Ftse indeks 0,63 odsto na 7.310 bodova, frankfurtski DAX 0,71 odsto na 15.676 bodova, a pariski CAC 0,94 odsto na 7.1919 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije