fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali treći dan uzastopno

Indeksi pali treći dan uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, najviše u tehnološkom sektoru, pa je S&P 500 skliznuo treći dan zaredom, dok je Nasdaq indeks potonuo više od četiri odsto.

Dow Jones skliznuo je 632 boda ili 2,25 odsto, na 27.500 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,78 odsto, na 3.331 bod, a Nasdaq indeks 4,11 odsto, na 10.847 bodova, prenosi Hrportfolio.

Polovinom prethodne sedmice S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su najviše nivoe u istoriji, a krajem sedmice oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Pritisak na taj sektor nastavio se i ove sedmice, a analitičari kažu kako to nije posljedica samo jednog okidača.

Vrednovanje tog sektora prilično je napeto, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u martu pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio oko 75 odsto.

I dok tom sektoru koronakriza nije nanijela veće štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Na primjer, cijena dionice Tesle, proizvođača električnih automobila, skočila je od početka godine čak 400 odsto. U utorak je potonula 21 odsto.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, u posljednja tri dana izgubio je više od deset odsto.

„Bez obzira koji je razlog, investitori u tehnološki sektor moraju odlučiti je li narednih dana prilika za kupovinu tih dionica, nakon što su im cijene oštro pale, i nastaviti sa prodajom kako bi povukli zaradu sa tržišta”, kazao je direktor kompanije AJ Bell Investment, Russ Mould.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u martu najviše se zahvaljuje do sada nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Ti fiskalni i monetarni podsticaji su preplavili finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Već sedmicama se postavlja pitanje je li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se ekonomija sporo oporavljaju od koronakrize.

I na evropskim berzama su cijene dionica u utorak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 odsto, na 5.930 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,01 odsto, na 12.968 bodova, a pariski CAC 1,59 odsto, na 4.973 boda.

Evropske ulagače zabrinule su nove nesuglasice između Britanije i Evropske unije (EU), nakon pisanja da Britanija planira u trgovinskim pregovorima da poništi neke ključne djelove sporazuma o brexitu koji je potpisala sa EU u januaru.

Šef pravne službe britanske Vlade podnio je ostavku jer smatra da je pogrešno izmijeniti Sporazum o povlačenju između EU i Britanije.

Krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma je 15. oktobar.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...