fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali jer se planira povećanje poreza

Indeksi pali jer se planira povećanje poreza

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi izgubili sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače zabrinuli planovi vlasti za povećanje poreza kako bi se finansirali fiskalni podsticaji i nove investicije u infrastrukturu.

Dow Jones je oslabio 0,94 odsto na 32.423 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,76 odsto na 3.910 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 odsto na 13.227 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa posljedica je komentara ministarke finansija Janet Yellen, koja je u saslušanju u Kongresu kazala da je američka ekonomija i dalje u krizi zbog pandemije koronavirusa i branila planove budućeg povećanja poreza kako bi se finansirali nedavno prihvaćeni fiskalni podsticaji vrijedni 1,9 biliona USD i nove investicije u infrastrukturu.

„Najave infrastrukturnih planova vlade uznemirile su investitore koji se ionako plaše da je tržište dionica na povišenim nivoima valuacija. Plaše se da se na horizontu nazire prodaja dionica i pad cijena, pa se počinje razmišljati o povlačenju s tržišta prije toga”, kazao je Rick Meckler, partner u kompaniji Cherry Lane Investments.

Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu oko 80 odsto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši.

Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena. Tim više što posljednjih sedmica rastu prinosi na američke državne obveznice.

Prošle sedmice su prinosi na desetogodišnje obveznice dostigli 1,75 odsto, najviši nivo u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka ekonomije i velikih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Posljednjih dana ti prinosi se kreću ispod 1,7 odsto.

Na rast prinosa posebno su osjetljive dionice tehnoloških kompanija, jer se njihova vrijednost zasniva na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

Predsjednik američke centralne banke Jerome Powell u utorak je na saslušanju u Kongresu ublažio strahovanja na tržištima od inflacije.

On je kazao da predstojeći krug povećanja cijena nakon pandemije neće podstaći presnažan rast inflacije.

U većini sektora cijene dionica su pale, a najviše u energetskom, što je posljedica pada cijena nafte za više od tri odsto, jer se trgovci plaše da će se potražnja za naftom oporavljati sporije nego što se očekivalo zbog novog zatvaranja u Evropi kako bi se suzbio treći talas pandemije i sporog sprovođenja vakcinacije protiv koronavirusa.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto na 6.699 bodova, a pariski CAC 0,39 odsto na 5.945 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,03 odsto na 14.662 boda.

Najčitanije