fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi ostvarili nove rekorde

Indeksi ostvarili nove rekorde

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekorde, dok investitori čekaju smjernice s predstojećeg godišnjeg simpozijuma američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), uvjereni da neće doći do naglog zaoštravanja monetarne politike.

Dow Jones indeks u srijedu je ojačao 0,11 odsto na 35.405 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0,22 odsto na 4.496 poena, a tehnološki Nasdaq 0,15 odsto na 15.041 bod, prenosi Hina.

S&P je tokom trgovanja probio prvi put u istoriji 4.500 bodova, podržan rastom cijena dionica onih kompanija za koje se smatra da će ostvariti koristi od ekonomskog uzleta poput avio-kompanija, kruzerskih i finansijskih.

To je već 51. put od početka godine da S&P 500 dostiže rekordne vrijednosti.

“Pozitivne vijesti o odobrenju vakcina i očekivanja da Fed neće šokirati tržišta podržavaju rast cijena dionica. Ipak, tržište je vrlo mirno, jer mnogo je investitora na godišnjem i sjedi na plaži ove sedmice”, rekao je David Carter iz firme Lenox Wealth Advisors.

Investitori sada čekaju što će predsjednik Fed-a, Jerome Powell, sjutra kazati o zaoštravanju monetarne politike, nakon godišnjeg simpozijuma u Jackson Holeu.

Stagnirajući makroekonomski pokazatelji, među kojima i podatak o novim narudžbama kapitalnih dobara, ojačali su uvjerenje da Fed vjerovatno neće krajem sedmice najaviti skorašnje zaoštravanje monetarne politike.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će tržište do kraja ove godine bilježiti blage oscilacije, a S&P 500 završiti godinu otprilike na ovoj vrijednosti, jer oporavak privrede nakon pandemije i rast korporativnih zarada gube na zamahu.

Na evropskim berzama indeksi su završili trgovanje u srijedu s različitim predznacima.

Londonski FTSE ojačao je 0,34 odsto na 7.150 bodova, pariski CAC je porastao 0,18 odsto na 6.676 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,28 odsto na 15.860 poena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vlada će tražiti dio dobiti državnih firmi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državne kompanije imaju preko 250 miliona EUR vrijednu akumuliranu dobit, a...