fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali četvrti dan zaredom

Indeksi oštro pali četvrti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali četvrti dan zaredom, pri čemu je S&P 500 zaronio u područje ‘medvjeda’, jer se ulagači plaše agresivnijeg nego što se očekivalo povećanja kamata.

Dow Jones skliznuo je 876 bodova ili 2,79 odsto, na 30.516 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,88 odsto, na 3.749 poena, a Nasdaq indeks 4,68 odsto, na 10.809 bodova, prenosi SEEbiz.

Najveća svjetska berza je pod snažnim pritiskom od petka, kada je objavljeno da su u maju potrošačke cijene na godišnjem nivou porasle neočekivano snažnih 8,6 odsto, što nije zabilježeno više od 40 godina.

Zbog toga su splasnule nade da je inflacija u aprilu dostigla vrhunac te da će njeni pritisci popustiti. Zbog nepopustljivo visoke inflacije, ulagači se plaše da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) biti agresivnija nego što se očekivalo u zaoštravanju monetarne politike.

Fed je od marta povećao kamate 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto, a procjenjivalo se da će ih u junu i julu, a možda i septembru dodatno povećati po 0,5 postotnih bodova.

Međutim, sada se špekuliše i o povećanju kamata 1,75 postotnih bodova do septembra.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da bi Fed u junu i julu mogao povećati kamate po 0,75 postotnih bodova.

Stoga je sada najvažnije pitanje hoće li zvaničnici Feda na redovnoj sjednici u srijedu povećati kamate 0,5 ili 0,75 postotnih bodova.

„Još prošle sedmice tržište je pokušalo rasti na osnovu ideje da je inflacija dostigla vrhunac u aprilu i da Fed neće biti previše agresivan. Međutim, te teze pale su u vodu u petak s izvještajem o potrošačkim cijenama u maju, koji je pokazao da se inflacija ukorijenila gdjegod da pogledate”, kazao je strateg u firmi Baird, Ross Mayfield.

Ulagači se čak plaše da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo gurnuti američku ekonomiju u recesiju.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svijetu.

Nakon pada, S&P 500 indeks zaronio je, prvi put od marta prošle godine i izbijanja koronakrize, u područje ‘medvjeda’, odnosno 20 odsto ispod svog rekordnog nivoa.

Nasdaq indeks u minusu je više od 33 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo, a Dow Jones oko 17 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,53 odsto, na 7.205 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,43 odsto, na 13.427 poena, a pariski CAC 2,67 odsto, na 6.022 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije