fbpx

Indeksi oslabili

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u ponedjeljak su pale, jer su nakon solidnih ekonomskih pokazatelja splasnule spekulacije o agresivnom smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones je oslabio 0,43 odsto na 26.806 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 odsto na 2.975 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 odsto na 8.098 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa drugi trgovinski dan zaredom posljedica je boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada. Ti podaci, objavljeni u petak, pokazali su da rast američke ekonomije ne usporava toliko brzo koliko su se ulagači plašili, pa su splasnule spekulacije o oštrom smanjenju kamatnih stopa Fed-a.

Doduše, trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem jula kamate smanjiti 0,25 procentnih bodova, ali više niko ne očekuje rez od 0,5 procentnih poena.

Polovicom prošle sedmice Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli su najviše nivoe u istoriji upravo zahvaljujući nadi ulagača da će Fed agresivno smanjiti kamate, ali su sada te nade splasnule.

Stoga za daljnje smjernice ulagači nestrpljivo čekaju izvještaj predsjednika Fed-a, Jeromea Powella, o ekonomskoj situaciji i monetarnoj politici u prvom polugodištu, koje će prezentirati u Kongresu polovinom ove sedmice.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata, a analitičari procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,1 odsto manja nego u istom lanjskom periodu.

Među najvećim je gubitnicima u ponedjeljak bio je zdravstveni sektor, s prosječnim padom cijena dionica od 0,8 odsto, što je posljedica najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će donijeti novu uredbu kojom bi se smanjile cijene lijekova na recept.

Osjetno su, 0,7 odsto, pale i cijene dionica u tehnološkom sektoru, što je najviše posljedica pada cijene Applea od dva odsto, nakon što su analitičari preporučili prodaju te dionice, jer smatraju da bi poslovanje Applea moglo značajno oslabiti u idućih šest do 12 mjeseci.

I na evropskim burzama cijene dionica su u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 odsto na 7.549 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,2 odsto na 12.543 boda, a pariski CAC 0,08 odsto na 5.589 bodova.
(kraj) nar

Najčitanije