fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi ojačali nakon niza podsticaja

Indeksi ojačali nakon niza podsticaja

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su porasle nakon što su vlasti širom svijeta poduzele niz fiskalnih i monetarnih mjera kako bi podržale finansijska tržišta, koja su pod pritiskom strahovanja od recesije zbog širenja koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 0,95 odsto na 20.087 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto na 2.409 poena, a Nasdaq indeks 2,33 odsto na 7.150 bodova.

Nakon vrlo nesigurnog trgovanja, tokom kojeg je S&P 500 u jednom trenutku bio u minusu više od tri odsto, indeksi su ipak uspjeli da dočekaju kraj trgovanja u pozitivnom okruženju, prenosi Hrportfolio.

To se zahvaljuje nizu mjera najvećih centralnih banaka u svijetu koje povećavaju likvidnost na finansijskim tržištima.

Tako su čelnici Evropske centralne banke (ECB) sa vanredne sjednice u četvrtak poručili da će tokom ove godine kupovati obveznice u iznosu od 750 milijardi EUR.

Japanska centralna banka pokrenula je kupovinu japanskih državnih obveznica u iznosu od 9,2 milijarde USD.

Australijska centralna banka srezala je, po drugi put u mjesec, ključne kamate, i to na rekordno niskih 0,25 odsto i najavila otkup državnih obveznica.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) takođe na različite načine povećava likvidnost na tržištima.

No, nužne su i agresivne fiskalne mjere, smatraju analitičari, dok vlasti širom svijeta pokušavaju da pomognu ekonomijama, čiji su djelovi paralizovani zbog strogih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Pandemija koronavirusa izazvala je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge zemlje su zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odložile sportske i kulturne događaje.

Zbog toga vlasti širom svijeta, od Velike Britanije i Francuske do Kine, Japana i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nastoje da podrže privrede ogromnim paketima pomoći.

Unatoč tim podsticajima, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da postoji 80 odsto izgleda da će SAD ove godine zaroniti u recesiju.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 odsto na 5.151 bod, dok je frankfurtski DAX porastao dva odsto na 8.610 poena, a pariski CAC 2,68 odsto na 3.855 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...