fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi nadoknadili dio gubitaka

Indeksi nadoknadili dio gubitaka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u četvrtak su snažno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija ohrabrili ulagače.

Dow Jones indeks ojačao je 1,63 odsto na 24.984 boda, dok je S&P 500 porastao 1,86 odsto na 2.705 poena, a Nasdaq 2,95 odsto na 7.318 bodova, prenosi Hina.

Nakon šest dana uzastopnog pada, S&P 500 indeks je snažno porastao, nadoknadivši dio prethodnih gubitaka, najviše zahvaljujući skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru prosječno 2,9 odsto.

Među najvećim dobitnicima u tom sektoru bila je dionica Microsofta, sa skokom cijene 5,8 odsto, nakon što je najveći svjetski proizvođač softvera objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Zahvaljujući istom razlogu, cijena dionice automobilskog diva Forda skočila je skoro deset odsto, a među najvećim dobitnicama bile su i dionice Vise, Twittera, Whirlpoola.

U dosadašnjem dijelu sezone objava kvartalnih izvještaja većina kompanija objavila je bolje nego što se očekivalo rezultatima, pa su analitičari povećali procjene.

Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla 23,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali rast od 21,5 odsto.

Međutim, zbog upozorenja mnogih kompanija o problemima s kojima se suočavaju, analitičari su smanjili svoje procjene rasta zarada u četvrtom tromjesečju, s prethodnih 20 odsto na 19,4 odsto.

Dobri poslovni rezultati su ohrabrili ulagače, no razlozi zbog kojih je posljednjih sedmica tržište pod pritiskom i dalje su prisutni – od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, do usporavanja rasta globalne privrede.

Zbog svega toga, dan ranije Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su na vrijednosti od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije.

A nastavak nestabilnosti na tržištu najavljuje pad cijena dionica Alphabeta i Amazon.coma nakon zatvaranja Vol strita više od tri odsto. Oba ta tehnološka diva izvijestila su o snažnom rastu zarada i prihoda u prethodnom tromjesečju, ali ipak slabijem nego što su analitičari očekivali.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 odsto na 7.004 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 odsto na 11.307 poena, a pariski CAC 1,6 odsto, na 5.032 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije