fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago porasli drugi dan zaredom

Indeksi blago porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na dalji oporavak američkog tržišta rada i privrede.

Dow Jones ojačao je 141 bod ili 0,41 odsto, na 34.323 boda, dok je S&P 500 porastao 0,12 odsto, na 4.200 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,01 odsto, na 13.736 bodova.

Ulagače je ohrabrio podatak da je prošle sedmice broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao više nego što se očekivalo, na 406 hiljada, najniži nivo u 14 mjeseci, prenosi Hina.

To ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada nakon postupnog ukidanja restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Drugi izvještaj pokazao je da su kompanije nastavile ulaganja u opremu, i to bržim tempom nego ranijih mjeseci.

To ukazuje na nastavak oporavka najveće svjetske ekonomije, pa su najviše porasle cijene dionica u sektorima koji bi od toga trebalo da imaju najviše koristi, kao što je finansijski.

S druge strane, tehnološki sektor pao je u drugi plan jer su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice porasli na 1,625 odsto.

Prinosi rastu zbog toga što se s ubrzanjem rasta ekonomije očekuje i jačanje inflacionih pritisaka. To bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Iako iz Feda poručuju da će jačanje inflacije biti privremeno, u fokusu ulagača su posljednjih sedmica upravo vijesti o inflaciji.

Nakon što je nedavno pao 4,3 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog 7. maja, S&P 500 sada je udaljen od tog nivoa još samo oko jedan odsto.

Zbog zabrinutosti u vezi sa inflacijom, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju ove godine taj indeks biti samo oko 2,5 odsto iznad sadašnjih nivoa.

Na evropskim berzama trgovalo se oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,1 odsto, na 7.019 bodova, a frankfurtski DAX 0,28 odsto, na 15.406 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,69 odsto, na 6.435 bodova.

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...