fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali na početku sedmice

Indeksi blago pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago pali, jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice dok čekaju kvartalne poslovne izvještaje niza velikih kompanija koji bi mogli usmjeriti tržište.

Dow Jones oslabio je 0,11 odsto na 34.411 bodova, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 4.391 poen, a Nasdaq indeks 0,14 odsto na 13.332 boda, prenosi Hina.

Na najvećoj svjetskoj berzi i dalje vlada nestabilnost, kao i prethodnih sedmica, što je najviše posljedica očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), zbog visoke inflacije agresivno povećati kamatne stope.

Zbog toga su u ponedjeljak prinosi na desetogodišnje obveznice u jednom trenutku dostigli 2,88 odsto, najvišu vrijednost od kraja 2018. godine.

To ne ide u prilog tehnološkom i drugim sektorima temeljenim na rastu jer bi više kamatne stope mogle naštetiti njihovim budućim zaradama.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale.

Među rijetkim dobitnicima bio je bankarski sektor, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Bank of America, što je podiglo cijenu te, ali i dionica većine ostalih banaka.

Porasle su i cijene dionica u energetskom sektoru, jer su u ponedjeljak na svjetskim tržištima porasle cijene nafte.

Narednih dana u fokusu ulagača biće finansijski rezultati kompanija, koji bi mogli pokazati kako su visoka inflacija i rat u Ukrajini uticali na njihovo poslovanje.

Tako se, između ostalog, očekuju kvartalni izvještaji Netflixa, Tesle, Johnson & Johnsona i IBM-a.

„Tržište traži neki smjer. Hoće li ga usmjeriti poslovni rezultati? Možda. No, sveobuhvatniji činioci biće i dalje pitanje što će Fed preduzeti u vezi sa kamatama i inflacijom i kako će na kinesku privredu uticati politika nulte tolerancije koronavirusa”, rekao je portfelj menadžer u firmi Natixis Investment Managers, Jack Janasiewicz.

Posljednjih sedmica tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i straha da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim vrijednostima u 40 godina, Fed je na sjednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih poena, a već u maju vjerovatno će ih povećati za dodatnih 0,5 procentnih poena.

Na evropskim berzama se, zbog uskršnjih praznika, u ponedjeljak nije radilo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...