fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali

Indeksi blago pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks je u četvrtak na Wall Streetu, u opreznom trgovanju, blago pao, a gubici su ublaženi nakon objave podatka da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potrošnja u maloprodaji neočekivano porasla.

Dow Jones oslabio je 0,18 odsto na 34.751 bod, a S&P 500 0,16 odsto na 4.473 boda, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,13 odsto na 15.181 bod, prenosi Hrportfolio.

Cijelo trgovanje ti su indeksi proveli u negativnom području, pri čemu je zbog pada cijena nafte pod najvećim pritiskom bio energetski sektor, nakon snažnog rasta dan prije.

Ulagači su oprezni zbog znaka usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize i očekivanja da će do kraja godine američka centralna banka početi da smanjuje monetarne podsticaje.

Ipak, u drugom dijelu trgovanja ulagače je ohrabrio bolji nego što se očekivalo podatak o prometu u trgovini na malo. U avgustu je taj promet porastao 0,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su analitičari u prosjeku očekivali pad od 0,8 odsto.

„To je vrlo pozitivna vijest, jer se pokazalo da se oštro usporavanje rasta ekonomije, što su neki očekivali, nije ostvarilo. Ovo je zgodan podsjetnik da ekonomija i dalje čini dva koraka naprijed nakon svakog koraka unazad”, kazao je Ryan Detrick, strateg u kompaniji LPL Financial.

Ipak, idućih dana se očekuje oprezno trgovanje, jer se naredne sedmice održava sjednica čelnika američke centralne banke, pa je moguća najava smanjivanja iznosa za kupovinu obveznica.

Posljednjih sedmica na Wall Streetu vlada nesigurnost, jer bi Fed uskoro mogao početi da smanjuje podsticaje, dok se rast privrede usporava.

Zbog toga je od početka septembra Dow Jones indeks na gubitku oko 1,5 odsto, a S&P 500 oko jedan odsto. Od početka godine S&P 500 je na dobitku više od 18 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 dosto na 7.027 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,23 odsto na 15.651 bod, a pariski CAC 0,59 odsto na 6.622 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije