fbpx
NaslovnicaMINA BusinessICT kompanije udruženo nastavljaju jačanje IT industrije u Crnoj Gori

ICT kompanije udruženo nastavljaju jačanje IT industrije u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj, ICT Cortex, koji je proslavio tri godine postojanja, može ozbiljno da doprinese što bržoj digitalnoj transformaciji koja će, kako je saopšteno, povećati efektivnost i efikasnost kompletnoj privredi.

Predsjednik Skupštine klastera, Branimir Bukilić, istakao je važnost zajedništva u realizaciji projekata.

“Suština našeg rada i jedan od ključnih ciljeva našeg rada je digitalna transformacija. Svjesni smo da na tome moramo da radimo svi zajedno i na sva tri polja rekao bih digitalna transformacija građana prvo, jednostavno moramo raditi na tome da građani budu spremni da da mogu da koriste i budu konzjumeri nekih elektronskih servisa, a onda privrede i naravno digitalna transformacija javne uprave“, naveo je Bukilić.

On je na svečanosti kazao da je Cortex tome i te kako posvećen i to u njihovim ciljevima i u programu rada ima i te kako važno mjesto.

„Kao ICT sektor možemo ozbiljno da doprinesemo što bržoj digitalnoj transformaciji, jer ona će nam doprinijeti povećanju efektivnosti i efikasnosti kompletnoj privredi, a samim tim i svima nama neke bolje standarde za građane i kompletno društvo“, smatra Bukilić.

Klaster Cortex danas broji 40 članica, uključujući renomirane IT kompanije koje predano rade na unapređenju IT sektora, digitalne transformacije i pametne specijalizacije Crne Gore.

ICT Cortex osnovan je sa ciljem da udružena ICT zajednica bude predvodnik digitalne transformacije privrede i javne uprave.

Na rad klastera značajno je uticala nesebična podrška Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, koje je, podstičući razvoj pametne specijalizacije u okviru prioriteta Informaciono-komunikacione tehnologije, u protekle tri godine podržalo njegovo operativno funkcionisanje, doprinijelo snaženju tima klastera, te podstaklo programske aktivnosti, ali i inicijative internacionalizacije kroz realizaciju više studijskih posjeta.

Državna sekretarka Marijeta Barjaktarović Lanzardi iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, navela je kako je ICT Cortex rezultat mjera politike koje se sprovode u okviru Strategije pametne specijalizacije Crne Gore, koja je usmjerena na jačanje konkurentskih prednosti države kroz inovacije, sa posebnim fokusom na ICT sektor.

Glavni cilj bio je kreirati adekvatan okvir za funkcionisanje inovacionog ekosistema, koji danas uključuje snažnu saradnju između državne uprave, privrednog sektora, akademskog sektora i NVO sektora.

Ona je kazala da je u periodu od 2022. do prošle godine u ICT sektor putem mjera inovacione politike uloženo preko sedam miliona EUR, što dovoljno govori o posvećenosti države razvoju u ovoj oblasti.

“Naše aktivnosti usmjerene su na kreiranje jednog održivog inovacionog ekosistema, u kome je ICT Cortex kao inovaciona infrastruktira sada jako dobro pozicioniran i gotovo je partner svih državnih institucija u njihovim namjerama da podstaknu, ne samo inovacije, već kao što smo čuli i digitalnu transformaciju, unaprjeđenje obrazovnog sistema, stoga vjerujemo da ćemo u narednom periodu zajednički nastaviti da radimo u ovom pravcu”, rekla je Barjaktarović Lanzardi.

Transformacija informacionih tehnologija u vertikalnu privrednu granu, postavljena je kao jedan od ključnih ciljeva klastera. Put do realizacije tog cilja ne bi bio moguć bez podrške Ministarstva ekonomskog razvoja.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Goran Jovetić, kazao je da je država pokazala kroz podršku ICT klasteru kako treba raditi, kako treba podržavati uspješne, ali sa druge strane i uspješni su pokazali kako se to na pravi način vrati.

“Podsjetiću vas samo da su nas kolege iz ICT Cortex-a naučile mnogim stvarima. Prije svega, naučili su nas ono što smo u teoriji vrlo često slušali, ali u praksi smo imali problem da to vidimo, da je prava i zdrava konkurecija podstrek. Vi na jednom mjestu imate 40 kompanija iz iste djelatnosti koje funkcionišu kao jedna porodica”, rekao je Jovetić.

Izvršni direktor klastera, Tarik Zaimović, naveo je da je sinergija nevidljivi kapital sa kojim ICT zajednica može napraviti “čudo”.

“Opremili smo četiri srednje škole u vrijednosti od 1,2 miliona EUR. Ja lično mislim da su to i najljepši projekati koje smo postigli. Pored toga smo donirali preko 100 hiljada EUR novca koji je otišao u blizu 50 raznoraznih akcija. Poslali smo blizu 100 predstavnika kompanija u preko deset zemalja gdje smo ostvarili značajne rezultate. Neki od naših kompanija su otvorile kompanije u Emiratima, ozbiljna saradnja je napravljena sa kompanijama u regionu gdje kompanije već međusobno sarađuju”, rekao je Zaimović.

Ključna saradnja s državom igra presudnu ulogu u ostvarivanju ciljeva kako klastera tako i samih kompanija članica. Kroz protekle tri godine postojanja, ICT Cortex je zaista imao značajnu podršku države Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović čestitao je klasteru rođendan i rekao da je kao predsjednik države, ali i kao strastveni zagovornik inovacija i tehnološkog napretka, ponosan na dostignuća ostvarena u prethodnom periodu, kao i na pregalaštvo te uspješne zajednice.

„Dodatno me ponosnim čini činjenica da sam bio u prilici da kao ministar ekonomskog razvoja pratim vaš rad od samog početka i budem podrška na putu da postanete značajan ekonomski činilac kakav ste sada u našem društvu“, rekao je Milatović.

On je kazao da ICT sektor predstavlja jedan od ključnih stubova modernog društva i njegova konkurentnost i inovativnost imaju direktan uticaj na ekonomski razvoj zemlje.

„Vašim udruživanjem, veliki broj IT kompanija je spojio svoje resurse i znanje kako bi unaprijedio našu IT industriju, a samim tim i našu zemlju. Siguran sam da je pravo zadovoljstvo znati da ste predvodnik u digitalnoj transformaciji i da utirete put nekim novim kompanijama da krenu vašim stopama“, kazao je Milatović.

On je naveo da svojim radom stvaraju jedan inovativni eko-sistem, ali i učestvu u kreiranju politika i donošenju odluka koje se tiču velikog broja preduzeća u IT oblasti.

ICT Cortex dodijelio je zahvalnice partnerima bez čije podrške i pomoći pomenuti rezultati ne bi bili ostvarljivi. Zahvalnice su uručene Centralnoj banci, Privrednoj komori, NLB banci, Eurozox-u kao i istaknutom pojedincu Milošu Lakoviću.

„ICT Cortex nastavlja da bude ključni akter u stvaranju inovativnih rješenja, podržavajući edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj. U godinama koje dolaze, klaster će nastaviti da jača svoju ulogu kao katalizator napretka u IT sektoru Crne Gore i regiona“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...