fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHercegnovski hotelijeri će raditi ove sezone

Hercegnovski hotelijeri će raditi ove sezone

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Hercegnovski hotelijeri nijesu previše optimistični po pitanju prihoda od ove sezone, ali smatraju da će uspjeti da ostvare bolji saldo u odnosu na izgubljenu prošlu godinu.

Oni su za Radio Jadran kazali da predstojeća turistička sezona u Herceg Novom u najvećoj mjeri zavisi od epidemiološke situacije, ne samo u Crnoj Gori, već i na ključnim emitivnim tržištima.

Najveći hotelijer, kompanija Iberostar Carine, bi, kako je kazao vlasnik Čedo Popović, mogla već od 1. maja otvoriti jedan od četiri hotela, Park ili Delfin, ukoliko se do tada „održe“ rezervacije stalnih partnera iz Francuske.

„Šta će biti sa sezonom, u ovom trenutku ne znam. Najave od 50 odsto mogućeg prometa iz 2019. su dobre i volio bih da bude tako, iako bih bio zadovoljan i sa trećinom, s obzirom na ukupnu situaciju i sve što se dešava. Moramo biti optimisti“, poručio je Popović.

Hotel Lighthouse u Igalu, u ovo doba prošle godine služio je kao karantin. Godinu kasnije, otvoren je za rijetke goste koji prenoće, a posjeta je zanemarljiva.

Direktor Službe prodaje i marketinga, Jovan Mićunović, kazao je da bi „propuštenu“ predsezonu trebalo „liječiti“ sezonom, ali će ona zavisiti od niza faktora, počev od epidemiološke situacije i stepena vakcinacije.

“Epidemiološka situacija se kod nas još ne smiruje, dok vakcinacija ide sporo, mada situacija nije bolja ni u region. Mislim da niko, ni kod nas niti u svijetu, ne može predvidjeti kako će se to kretati, jer se i u prošloj godini pokazalo da su prognoze nezahvalne. Imamo interesovanja iz okolnih zemalja koji čine 70 odsto do 80 odsto gostiju hotela i to je ono što nas raduje i uliva nadu”, rekao je Mićunović.

On smatra da ono što je nezgodno jeste da za taj noviji dio hotela, gdje su gosti iz Rusije i dio preko bukinga, još nema upita i boji se da neće ni biti kako se sezona bliži.

“Bili bismo zadovoljni posjetom i gostiju iz regiona ukoliko bi to bilo na nivou iz 2019. godine. Imamo već potpisane ugovore sa nekim agencijama i Sindikatima sa kojima smo sarađivali, ali imali smo i prošle godine, pa to nije mnogo značilo“, naveo je Mićunović.

U grupaciji malih butik hotela, Casa del Mare, smatraju da su bilo kakva predviđanja nezahvalna, jer su turbulencije svakodnevne, a počev od vakcinacije, dosta toga se ne odvija po planu.

Vlasnik i direktor grupacije, Nikola Milić, smatra da bi bilo neodgovorno prema sebi i drugima da sada prave bilo kakva predviđanja, na nivou postotaka ostvarenja u odnosu na neka srećnija vremena.

“Nadam se da kad se stvore uslovi za putovanja, da će se u last minute sezona „izvući“ i postići neki rezultati. Kad će moći da se putuje, pod kojim uslovima, na kojem nivou će biti vakcinacija, koja će pravila važiti za putovanja, to, nažalost, još uvijek niko ne zna, a moramo vjerovati u bolje sjutra“, poručio je Milić.

Od sedam malih hotela koje posluju pod brendom Casa del Mare, trenutno radi Meditteraneo u Kamenarima, sa neznatnom posjetom. Poslovanje je u potpunosti usklađeno sa važećim mjerama.

Hotel ACD u Meljinama otvoren je zbog ljudi koji su radno angažovani u gradu i koji su jedini gosti.

Šefica Službe prodaje i marketinga, Mira Čekerevac, kazala je da trenutno nemaju potvrđenih dolazaka za sezonu, ali interesovanja ima.

„To su uglavnom agencije sa zapadnog tržišta, ništa nije potvrđeno i ne možemo ništa garantovati. Mislim da je rano za prognoze, ali se nadamo da će sezona biti bolja nego prošlogidšnja koja nije dosegla nivo iz 2019. godine“, ocijenila je Čekeravac.

U Kumboru je ovog mjeseca, bez pompe, zbog epidemioloških mjera, otvoren prvi One&Only u Evropi.

Generalni menadžer One & Only Portonovi rizorta, Michele Giraudo, kazao je da će prvog mjeseca rada ugostiti predstavnike stranih medijia i travel agente, ali i sve one koji će na najbolji način promovisati One&Only Portonovi.

“Već od 1. maja svi koji žele da budu naši gosti mogli bi da uživaju u rizortu”, kazao je ranije Giraudo.

Najčitanije