fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHE Piva slavi 46 godina postojanja

HE Piva slavi 46 godina postojanja

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Hidroelektrana (HE) Piva, koja daje snažan impuls stabilnosti i funkcionisanju energetskog sistema Crne Gore, danas obilježava 46 godina postojanja, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Ta velika hidroelektrana akumulacionog tipa, tokom prošle godine je proizvela 838 gigavat sati (GWh) električne energije.

„Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i angažovanosti svih zaposlenih“, kazali su iz EPCG i podsjetili da je HE Piva, od izgradnje i ulaska u sistem 1976. godine, proizvela 34,39 hiljada GWh električne energije.

Iz kompanije su podsjetili da je u završnoj godini realizacije projekat rekonstrukcije i modernizacije hidroenergetskog objekta u kanjonu rijeke Pive.

Sredinom 2018. godine je sa slovenačkim Litostroj Power i italijanskom kompanijom ABB zaključen ugovor za rekonstrukciju elektromašinske opreme i postojenja.

Do sada su završeni projektna dokumentacija za fabrikaciju opreme i izvođenje radova u elektrani.

„Završena je i instalacija i puštanje u rad rekonstruisane elektromašinske opreme u postrojenjima sopstvene potrošnje, kao i na jednom porizvodnom agregatu, od ukupno tri u elektrani. Do kraja ovog mjeseca biće pušten u rad još jedan agregat, drugi po ugovorenom redosljedu izvođenja radova rekonstrukcije i modernizacije. U nastavku projekta, u ovoj godini izvešće se montaža i puštanje u rad i preostalog trećeg agregata“, objasnili su iz EPCG.

HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu.

Akumulacija HE Piva duga je oko 40 kilometara, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode.

Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage.

„Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije