fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHE Perućica proslavlja 60 godina uspješnog rada

HE Perućica proslavlja 60 godina uspješnog rada

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Hidroelektrana (HE) Perućica proslavlja šest decenija postojanja i uspješnog rada, koji se obilježava u znaku realizacije investicionog plana ukupno vrijednog preko 60 miliona EUR, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su podsjetili da je ugovor o novom kreditnom aranžmanu, vrijedan 33 miliona EUR, potpisan prošle godine sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW), za potrebe rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica.

„Realizacijom tog kapitalnog projekta znatno će se povećati pogonska spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu elektrane i produžiti radni vijek postrojenja“, rekli su iz EPCG.

Iz kompanije su naveli da je u prethodne dvije godine uspješno završena kapitalna rekonstrukcija tri generatora, dok ove godine predstoji revitalizacija treće i šeste mašine, a naredne i kapitalni remont prvog i drugog agregata.

„U ovoj godini biće zamijenjena i dva blok transformatora novije generacije, prema ugovoru vrijednom 2,25 miliona EUR. Takođe, očekuju se i pregovori sa KfW o novom aranžmanu, vrijednom 23 miliona EUR, za ugradnju osmog agregata, instalisane snage 58,5 megavata (MW), čime će se, bez bilo kakvih dodatnih zahvata na sistemu za zaštitu životne sredine, povećati snaga i ukupna proizvodnja elektrane“, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da je sanacija građevinskih objekata, reparacija ili zamjena elektro i mašinske opreme u HE Perućica projekat u koji su, u posljednje dvije godine, uložena značajna sredstva.

„Ovim investicijama i potpunom rekonstrukcijom svih agregata i prateće opreme za upravljanje HE Perućica će novi rođendan potpuno modernizovana i u skladu sa svim standardima“, navodi se u saopštenju.

Važan dio investicionog plana, procijenjene vrijednosti 3,26 miliona EUR, je i rekonstrukcija malih elektrana koje posluju u sastavu EPCG, kao dio proizvodnih kapaciteta Perućice.

„Realizacijom tog projekta male elektrane biće podignute na viši tehničko-tehnološki nivo automatizacije i daljinskog upravljanja, produžiće im se radni vijek, povećati efikasnost i smanjiti troškovi proizvodnje uz znatno veće iskorišćenje vodnog potencijala“, smatraju u EPCG.

HE Perućica je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine. Nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane.

Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane smještene na teritorijama opština Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik.

Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1,3 hiljade gigavat sati (GWh).

HE Perućica je rekordne 2010. godine proizvela 1,43 hiljade GWh. Taj elektroenergetski objekat je u prošloj godini ostvario proizvodnju od 951 GWh, dok proizvodnja u dosadašnjem dijelu ove godine iznosi 274 GWh.

Najčitanije

Fudbalske lopte

Zeta bolja od Ibra nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Zete pobijedili su Ibar, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 5:3,...