fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGorčević: Podrška EBRD značajna za Crnu Goru

Gorčević: Podrška EBRD značajna za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se ogleda u realizaciji značajnih razvojnih projekata, doprinosi ispunjenju ciljeva Berlinskog procesa i napretku Crne Gore i država regiona na putu prema EU, ocijenila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, na sastanku sa šefom kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Remonom Zakariom, kazala da je Vlada odlučna da, uz podršku EU i međunarodnih partnera, radi na stvaranju konkurentne ekonomije bazirane na principima održivog razvoja, unapređenju infrastrukture, jačanju malog i srednjeg biznisa i razvoju poljoprivredne proizvodnje.

„Čvrsto sam uvjerena da, uz podršku sredstava koja će biti opredijeljena u okviru instrumenta EU Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i uz nove infrastrukturne projektne Zapadnobalkanskog investicionog okvira, na kojima bi EBRD bio partner, Crna Gora može uspješno sprovesti sve reforme i ostvariti značajan ekonomski i ukupni napredak“, rekla je Gorčević.

Iz Ministarstva evropskih poslova saopšteno je da su sagovornici ocijenili da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i podrškom EBRD-a u velikom broju oblasti, s ciljem daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore i ubrzanja integracije u EU.

Gorčević je kazala da izgradnja dionice autoputa Bar- Boljare od Mateševa do Andrijevice, gdje je EBRD pouzdan partner, predstavlja prioritet Vlade.

Zakaria je poručio da će ta institucija nastaviti da podržava Crnu Goru i države regiona u oblastima koje su važne za ekonomski napredak, prvenstveno u sprovođenju kapitalnih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, te jačanju konkurentnosti privatnog sektora i ubrzanju tranzicije na zelenu energiju.

„EBRD je do sada u Crnoj Gori investirao 801 miliona EUR kroz 85 projekta. Nastavićemo da radimo sa vama i podržavamo vas, kako biste iskoristili odlične potencijale koje vaša država posjeduje u više oblasti, ubrzali ekonomski razvoj i ispunili sve uslove za članstvo u EU“, rekao je Zakaria.

On je dodao da je neophodno unaprijediti koordinaciju i saradnju sa ostalim ministarstvima s ciljem maksimalnog korišćenja dostupnih EU sredstava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije