fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEU i Kina se obavezuju na izgradnju poštenog tržišnog odnosa

EU i Kina se obavezuju na izgradnju poštenog tržišnog odnosa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) i Kina obavezuju se na izgradnju otvorenosti, nediskriminacije i poštenog tržišnog odnosa, osiguravajući transparentnost i uzajamnu korist, što je vrlo značajno i daje smjernice Crnoj Gori, saopštio je bivši crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

“To daje smjernice koje bi trebalo da budu okvir našeg budućeg odnosa s Kinom, u snažnoj spremnosti za jačanje sadržajne i produktivne saradnje”, rekao je Vujanović.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, učestvovao na sastanku visokog nivoa koji je u Pekingu organizovao Kineski narodni institut za vanjske poslove i Nizami Ganjavi međunarodni institut iz Azerbejdžana.

On je, na panelu posvećenom odnosu Kine i Evrope i Inicijativi 17+1 u okviru Inicijative Pojasa i puta, rekao da se kinesko-evropski odnosi često definišu kao najvažniji ili najveći ekonomski i trgovinski odnosi svijeta.

“Kina je prošloj godine bila drugi najveći partner za izvoz roba u EU, a najveći uvoznik robe u EU. Istraživanje je pokazalo da je od 2008. do 2016. kineska investicija u Evropi narasla više od 50 puta, sa 840 miliona USD u 2008. godini na 42 milijarde u 2016”, precizirao je Vujanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

AEM, Svjetski dan slobode medija

Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Podgorica, (MINA) - Agencija za elektronske medije (AEM) ostaje posvećena principu pune slobode medija...