fbpx
NaslovnicaMINA BusinessErste grupa ostvarila neto dobit od 783 miliona EUR

Erste grupa ostvarila neto dobit od 783 miliona EUR

Beč, (MINA-BUSINESS) – Erste grupa ostvarila je u prošloj godini, koju je obilježila koronakriza, neto dobit od 783 miliona EUR.

„Erste Grupa, lider u kreditiranju u regionu centralne i istočne Evrope (CIE), zaključila je prošlu godinu koronakrize sa solidnim operativnim rezultatom od 2,9 milijardi EUR“, navodi se u saopštenju.

Bankarska grupa, čije se akcije kotiraju na berzi, izdvojila je skoro 1,3 milijarde EUR rezervacija za rizike za potencijalne buduće gubitke po kreditima usljed pandemije.

„Kao posljedica toga, neto prihod je pao 46,7 odsto na 783 miliona EUR. Krediti klijentima su porasli 3,6 odsto na 166,1 milijardu EUR, a depoziti 9,9 odsto na 191,1 milijardu EUR. Koeficijent osnovnog akcijskog kapitala ponovo je porastao, sa 13,7 odsto na 14,2 odsto“, precizira se u saopštenju.

Finansijski direktor Erste grupe, Stefan Dorfler, kazao je da su postignuti dobri rezultati na svim tržištima u izuzetno izazovnoj godini.

„Naši operativni rezultati ostali su stabilni, a nivo kapitalizacije je izvrstan. Želimo da naši akcionari učestvuju u tim rezultatima, zbog čega ćemo predložiti dividendu od 50 centi po akciji za prošlu godinu na godišnjoj Skupštini akcionara, a dodatno ćemo rezervisati do jedan EUR po akciji za potencijalnu isplatu dividende u narednom periodu”, poručio je Dorfler.

Neto prihod od kamata je porastao, uglavnom u Austriji, ali i u Rumuniji i Mađarskoj, 0,6 odsto na godišnjem nivou na 4,8 milijardi EUR.

Neto prihod od naknada i provizija je smanjen 1,2 odsto na 1,98 milijardi EUR.

„Ukupni prihodi povezani sa neto rezultatom od trgovanja i pozicije dobici/gubici od finansijskih instrumenata po fer vrijednosti su značajno smanjeni, 32,1 odsto, na skoro 200 miliona EUR. Operativni prihod je tako smanjen 1,4 odsto na 7,2 milijarde EUR“, navodi se u saopštenju.

Banka je, kako su kazali njeni predstavnici, uspjela da smanji opšte administrativne rashode 1,5 odsto na 4,2 milijarde EUR.

Ukupna bilansna suma je porasla 12,9 odsto na 277,4 milijarde EUR.

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...