fbpx
NaslovnicaMINA BusinessErste grupa obilježava 200 godina od osnivanja

Erste grupa obilježava 200 godina od osnivanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnivački principi i istorija naprednog razmišljanja oblikovali su Erste grupu kao modernu komercijalnu i banku za stanovništvo, snažno posvećenu regionu centralne i istočne Evrope, saopštio je njen glavni izvršni direktor, Andreas Treichl.

On je, povodom obilježavanja 200 godina od osnivanja Erste grupe, kojoj pripada i Erste banka u Crnoj Gori, kazao da su u kompaniji ponosni na nasljeđe i postojanost ispravnosti i relevantnosti osnivačkih principa.

„Naši principi osnivanja će nas voditi i u budućnosti, kako budemo nastavljali da pomažemo klijentima da brinu o svom finansijskom zdravlju, stvaraju i čuvaju bogatstvo i ostvaruju nove poslovne ideje i lične ciljeve“, rekao je Treichl.

Glavni izvršni direktor Erste banke u Crnoj Gori, Aleksa Lukić, naveo je da činjenica da je ta banka dio najveće bankarske grupe u regionu, koja već dva vijeka pomaže ljudima da bolje upravljaju finansijama i podstiče opšti prosperitet u društvu, čini zaposlene u njoj ponosnim.

„To nam daje priliku da te zajedničke vrijednosti iskazujemo i kroz naše aktivnosti na tržištu Crne Gore“, kazao je Lukić.

Iz banke su podsjetili da je preteča današnje Erste grupe osnovana kao Prva austrijska štedionica u Beču, 4. oktobra 1819.

“Godine, pol, društveni status i nacionalnost ne smiju biti osnov za uskraćivanje benefita koje nudimo svim štedišama”, navedeno je u osnivačkom dokumentu prve štedionice u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE).

Osnovana na tim principima, Erste i dalje nastoji da omogući finansijski i društveni napredak za sve u regionu CIE. Na odvažnim principima širenja i obezbjeđivanja prosperiteta, brojne štedionice su osnivane širom regiona u decenijama nakon osnivanja Erste-a 1819. godine.

U Crnoj Gori su prve štedionice na tim principima osnivane početkom 20. vijeka u Nikšiću, Podgorici i na Cetinju. Erste banka danas u Crnoj Gori ima oko 100 hiljada klijenata i posvećena je, kako su saopštili njeni predstavnici, zajednicama koje uslužuje.

Najčitanije