fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeEPCG u velikom investicionom ciklusu

EPCG u velikom investicionom ciklusu

Budva, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) se nalazi u velikom investicionom ciklusu, s planom ulaganja od skoro 300 miliona EUR u naredne tri godine, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, saopštio je njen izvršni direktor, Ivan Bulatović.

„Potpuno smo posvećeni zelenoj agendi i moramo pratiti trendove koji dolaze iz EU, ali izazov je što 40 odsto električne energije u Crnoj Gori dolazi iz termoelektrane Pljevlja, koja ima veliki značaj za elektroenergetski sistem Crne Gore“, rekao je Bulatović na panelu u okviru Konferencije o ekonomiji Montenegro 2024 Privredne komore (PKCG), pod nazivom Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana.

Bulatović je, kako je saopšteno iz EPCG, najavio i početak radova na prvoj vjetroelektrani koja će biti u vlasništvu EPCG.

Osim toga, on je istakao potpisivanje ugovora sa Njemačkom razvojnom bankom za finansiranje osmog agregata hidroelektrane Perućica, u okviru treće faze rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta.

Bulatović se posebno osvrnuo na projekat Solar 5000+, koji uključuje ugradnju solarnih panela na stambenim objektima, istakavši da su potpuno posvećeni zelenim projektima, te da će u narednom periodu realizovati još veći broj takvih inicijativa.

On je podsjetio da je prošle godine izdato 1,5 gigavata u dozvolama za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, što predstavlja ogroman energetski potencijal s kojim će EPCG u jednom trenutku raspolagati.

„Vjerujem da energije iz obnovljivih izvora neće nedostajati“, zaključio je Bulatović na panelu koji je moderirala kopredsjedavajuća Evropske platforme stejkholdera zelene ekonomije, Ladeja Godina Košir.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi crnogorskih kadeta na startu turnira

Podgorica, (MINA) - Kadetska fudbalska reprezentacija Crne Gore osvojila je bod na startu turnira...