fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEksplozije u Avganistanu izazvale talas prodaja na berzi

Eksplozije u Avganistanu izazvale talas prodaja na berzi

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu spustile su se u četvrtak s rekordnih nivoa zbog zabrinutosti investitora oko razvoja situacije u Avganistanu nakon eksplozija u Kabulu i straha od potencijalne promjene Fedove monetarne politike.

Dow Jones indeks potonuo je 0,54 odsto na 35.213 bodova. Istovremeno, S&P 500 indeks oslabio je 0,58 odsto na 4.469 bodova, a tehnološki Nasdaq 0,64 odsto na 14.945 bodova, spustivši se s rekordnih nivoa nakon šest dana rasta, prenosi Hrportfolio.

Averziju investitora prema riziku i posljedične prodaje dionica izazvala je eksplozija na kabulskom aerodromu te poruka predsjednika Fedove podružnice u Dalasu, Roberta Kaplana, da je ubijeđen da ekonomski oporavak garantuje da će centralna banka smanjiti kupovinu obveznica već u oktobru ili odmah nakon toga.

Kaplanova ocjena na tragu je ranije izjave predsjednika Fedove podružnice u St. Luisu, Jamesa Bullarda, da se u centralnoj banci postiže saglasje oko planiranog početka procesa smanjenja programa kupovine obveznica, vrijednog 120 milijardi USD mjesečno.

“Kaplanova izjava izazvala je malo konfuzije oko početka smanjivanja podsticaja, no po mom mišljenju, investitori na dioničkim tržištima fokusirani su na geopolitička pitanja. Dogodio se bijeg kapitala na sigurno. Iznenađena sam da tržište nije palo i znatno više, s obzirom na zabrinutost da bi ta pitanja mogla odvratiti fokus američkog predsjednika s domaćih tema”, navela je Megan Horneman, direktorica u Verdence Capital Advisorsu.

U međuvremenu, Pentagon je potvrdio da su eksplozije u blizini međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u glavnom gradu Avganistana odnijele živote 12 američkih vojnika, dok ih je 15 ranjeno.

“Tržište ne voli neizvjesnosti, a neizvjesnost u Avganistanu je velika i čini se da raste”, rekao je Bob Doll iz Crossmark Global Investmentsa.

Za nove smjernice investitori čekaju ocjenu predsjednika Feda, Jeromea Powella, nakon redovnog godišnjeg simpozijuma u Džekson Holu, a u potrazi za znacima kad će za početi zaoštravanje monetarne politike će secirati svaku njegovu riječ.

I na evropskim berzama najvažniji indeksi su izgubili na vrijednosti, pri čemu se panevropski Stoxx 600 spustio 0,3 odsto na 470,34 boda. Istovremeno, frankfurtski DAX je oslabio 0,4 odsto na 15.793 boda, londonski FTSE 0,35 odsto na 7.124 boda, a pariski CAC 0,16 odsto na 6.666 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije