fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomska diverzifikacija biće imperativ za dalji razvoj Crne Gore

Ekonomska diverzifikacija biće imperativ za dalji razvoj Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomska diverzifikacija biće imperativ za dalji razvoj Crne Gore, a fokus će biti na poboljšanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora, saopštila je državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MEK), Milena Lipovina-Božović.

Ona je na međunarodnoj konferenciji Green days 2021, posvećenoj izgradnji klimatski neutralne ekonomije i mogućnostima zelenog oporavka i razvoja, saopštila da je pandemija koronavirua razotkrila već postojeće ranjivosti crnogorske ekonomije koja je prošle godine bila ozbiljno pogođena pandemijom.

Neophodnost usmjerenja crnogorske ekonomije ka održivom rastu, kako je ocijenila, predstavlja veliki izazov za državu, ali i veliku priliku jer ulaganje u zelenu ekonomiju i zaštitu životne sredine jeste ulaganje u budućnost.

“Ekonomska diverzifikacija biće imperativ za dalji razvoj Crne Gore. Fokus će biti na poboljšanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora u cilju postizanja održivog razvoja sa razvijenom poljoprivredom i turizmom, kao i većom sinergijom između ovih sektora“, navela je Lipovina-Božović.

Prema njenim riječima, poseban podsticaj imaće uvođenje principa kružne ekonomije koji integrišu ekonomiju i sistem upravljanja otpadom.

Lipovina-Božović je, kako je saopšteno iz MEK-a, dodala da Vlada svoj rad zasniva na sedam razvojnih stubova, među kojima je zelena ekonomija jedan od glavnih prioriteta.

U tom kontekstu, strateški razvojni cilj Crne Gore je definisan kao pametan, održiv i inkluzivan ekonomski rast.

Lipovina-Božović je napomenula i da jedan od glavnih dokumenata koji je u pripremi u okviru MEK-a, Program ekonomskog oporavka, uključuje zelenu komponentu i identifikuje mogućnosti za usmjeravanje naše ekonomije ka zelenoj tranziciji.

Ona je podsjetila na neke od glavnih strateških dokumenata i ključnih prioriteta Vlade poput Zelene agende za Zapadni Balkan, Industrijske strategije za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Evropu, Programa pristupanja Evropskoj uniji (EU), Programa ekonomskih reformi kao i Nacionalne strategija održivog razvoja.

“Prema Nacionalnoj strategiji održivog razvoja, jedan od glavnih prioriteta je zelena transformacija sektora sa najvećim potencijalom za buduće otvaranje zelenih radnih mjesta – obnovljiva energija, energetska efikasnost, recikliranje, javni prevoz, poljoprivreda i turizam” saopštila je Lipovina-Božović.

Ona je najavila da će Vlada razviti posebne mehanizme finansiranja koji će biti na raspolaganju malim i srednjim preduzećima koja su spremna da transformišu svoje postojeće poslove u zelene, ili da osnuju zeleno preduzeće od samog početka.

Lipovina-Božović je kazala da dalji rast ekonomije nije moguć ako taj rast nije zelen i održiv.

Ona je pozvala sve da ostanu dobro povezani i potpuno posvećeni korištenju crnogorskih zelenih kapaciteta u punom potencijalu kako bismo bili uspješni na tom izazovnom putu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...