fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDržavne obveznice biće emitovane 22. i 23. aprila

Državne obveznice biće emitovane 22. i 23. aprila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državne obveznice biće emitovane na domaćem tržištu 22. i 23. aprila, kroz dvije emisije, saopštio je generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović.

On je u intervjuu za Radio Crne Gore rekao da će pravo kupovine imati domaće i strane kompanije, ali i građani.

“Planirana je emisija obveznica 22. i 23. aprila. Važno je napomenuti da postoji mogućnost da se emisije realizuju u više tranši. Plan Ministarstva je, ukoliko se sva sredstva ne prikupe odmah, donošenje novih odluka sve do kraja kalendarske godine”, objasnio je Darmanović.

Vrijednost jedne obveznice je hiljadu EUR. Obveznice iz emisije od 140 miliona EUR biće emitovane na pet godina, a kamata je tri odsto. Što se tiče obveznica od 50 miliona, one će biti emitovane na sedam godina sa kamatom od tri i po procenta. Rok dospijeća je 2024, odnosno 2026. godine.

Vlada je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku o zaduživanju na domaćem tržištu i to emisijom obveznica.

Na pitanje zašto je odlučeno da se emisija realizuje na domaćem, a ne na međunarodnom tržištu, što je bila dosadašnja praksa, Darmanović je odgovorio da je jedna od sugestija domaćih i stranih finansijskih institucija bila je da se pospješi razvoj domaćeg tržišta kapitala.

“Prethodnih godina išli smo na međunarodno tržište, prvenstveno zbog visine iznosa potrebnih za finansiranje budžeta. Ove godine smo procijenili da je dobro da to uradimo ovdje i da zainteresujemo domaće banke i građane za trgovinu obveznicama”, saopštio je Darmanović.

Prednosti takvog načina zaduživanja su, kako je objasnio, prvenstveno što će novac ostati u državi, ali i što će građani moći da kupe obveznice, što nije slučaj kada se obveznicama trguje na međunarodnom tržištu.

Na Montenegroberzi je prije tri godine realizovana jedna takva emisija obveznica. Tada je vrijednost jedne obveznice bila deset hiljada EUR.

Darmanović je objasnio da su ranije glavni kupci bile banke i osiguravajuće kuće i da su sada u Ministarstvu odlučili da smanje iznos kako bi stimulisali građane koji imaju neki vid štednje da ulažu u hartije od vrijednosti.

“Sada su one pristupačnije za građane. Dakle, ako neko raspolaže sa tri, pet ili sedam hiljada EUR, sada može postati vlasnik obveznica, dobijati godišnju kamatu od tri ili 3,5 odsto. Na kraju emisije 2024. i 2026. godine građani podiže nominalni iznos, odnosno novac koji je uložio. Ključno je da kod ovih trgovina građanin ne može da izgubi”, poručio je Darmanović.

Ministarstvo, kako je rekao, emisijama obveznicama želi da približi građanima taj način ulaganja, odnosno da novac koji drže kod kuće investiraju u državne hartije u vrijednosti.

“Namjera nam je da pokušamo da ih uverjimo da na taj način mogu da dobiju korist od, tako da kažem ‘umrtvljenog’ kapitala. Država je garant za te transakcije, novac je zaštićen, a uz to kamate će biti na vreme izmirene, a glavnica na vreme isplaćena”, tvrdi Darmanović.

On je objasnio da ukoliko pojedinac uloži u samo jednu obveznicu hiljadu EUR dobija godišnju kamatu 30, odnosno 35 EUR, a na kraju i novac koji je uložio, odnosno hiljadu EUR za pet odnosno s edam godina.

Najčitanije