fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava pokriva 85,3 miliona EUR duga

Država pokriva 85,3 miliona EUR duga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država će preuzeti 85,3 miliona EUR duga Montenegro Airlinesa (MA) po osnovu već izvršenih plaćanja iz budžeta i za poreze i doprinose, kao i dospjele obaveze prema Aerodromima, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), Hipotekarnoj banci i dobavljačima.

Predlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, koji je Vlada utvrdila u ponedjeljak, predviđeno je da se nacionalnom avio-prevozniku obezbijedi još 50 miliona EUR za nabavku aviona, 8,8 miliona EUR za restauraciju avionskih motora, a 11 miliona EUR za iznajmljivanje aviona i izmirenje duga po izvršnim sudskim presudama.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđa se dokapitalizacija nacionalnog avio-prevoznika ulaganjem 155 miliona EUR u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj, piše Pobjeda.

“Dug MA po osnovu preuzimanja duga u iznosu do 85,3 miliona EUR prema državi, uvećan za kamate i druga eventualna sporedna potraživanja od dana stupanja na snagu ovog zakona do dana preuzimanja duga, biće pretvoren u akcionarski kapital MA”, navodi se u predloženom zakonskom rješenju.

Navodi se da se preuzimanje duga MA od države odobrava pod odložnim uslovom da Skupština akcionara kompanije najkasnije do kraja naredne godine donese odluku o pretvaranju kompletnog duga u akcionarski kapital i emitovanju običnih akcija sa pravom glasa državi kao unaprijed poznatom sticaocu nominalne vrijednosti 8,855 EUR.

“Potrebno je i da skupština akcionara MA najkasnije do kraja naredne godine donese tu i odluku o povećanju kapitala preduzeća. MA će pretvaranjem duga u akcionarski kapital, između ostalog, izmiriti dug za poreze i doprinose u iznosu do 25 miliona EUR i aktuelni dug državi do devet miliona EUR”, dodaje se u dokumentu.

Aerodromima Crne Gore duguje 32 miliona EUR, a SMATSA-i 6,5 miliona EUR, s tim što zakon predviđa da se pokriju i druga “eventualna sporedna potraživanja” do donošenja odluke skupštine akcionara MA o pretvaranju duga u akcije.

MA Hipotekarnoj banci duguje 6,8 miliona EUR za kredit koji će biti otplaćivan iz budžeta.

Dobavljačima za robu i usluge avio kompanija duguje šest miliona EUR, plus zatezne kamate, a Predlogom zakona se uračunavaju i eventualni dug do donošenja odluke Skupštine akcionara.

Kompletna sredstva za otplatu duga MA će se obezbijediti iz budžeta.

Predviđeno je da država obezbijedi i 11 miliona EUR i prenese ih preduzeću MA za iznajmljivanje aviona i motora, izmirenje ukupnih obaveza MA po pravosnažnim i izvršnim sudskim presudama, a u kojima se predmet spora odnosi na isplatu otpremnine po osnovu proglašenja zaposlenih tehnološkim viškom i drugih obaveza po osnovu radnog odnosa, kao i ostale troškove iz tekućeg poslovanja.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđeno je da država od 2021. do 2024. godine obezbijedi do 50 miliona EUR za nabavku aviona, plus porez na dodatu vrijednost (PDV).

“Nabavku aviona MA će započeti naredne godine”, dodaje se u Predlogu zakona.

Predviđeno je i da država iz budžeta za narednu godinu obezbijedi 8,8 miliona EUR za restauraciju avio motora, po planu koji usvoji bord MA.

“MA je dužan da kvartalno, do konsolidacije u skladu sa ovim zakonom, Ministarstvu dostavlja izvještaj o aktivnostima koje su preduzete radi konsolidacije i razvoja preduzeća”, navodi se u prijedlogu zakona.

Iz Vlade je u ponedjeljak saopšteno da se Predlogom zakona, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku, stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avio-prevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Najčitanije

buducnost, partizan, aba liga

Budućnost Voli bez finala

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija nijesu uspjeli da se plasiraju u finale plej-ofa...