fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDRI da zaustavi bezakonje koje sprovodi Ministarstvo finansija

DRI da zaustavi bezakonje koje sprovodi Ministarstvo finansija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Državnu revizorsku instituciju i predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimira Jokovića da zaustave, kako su rekli, bezakonje koje sprovodi Ministarstvo finansija u dijelu sprovođenja privremenog finansiranja budžeta.

Predsjednik SDP-a, Raško Konjević, ocijenio je da je martovsko rješenje o privremenom finansiranju vrhunac bezakonja i sada već kriminalnog ponašanja ministra finansija, Milojka Spajića, koji je za razliku od rješenja za januar i februar, uvećao plan potrošnje za svoje Ministarstvo oko 20 miliona EUR, a nekim potrošačkim jedinicama smanjio planirane iznose, suprotno zakonu i njegovom članu 37.

Konjević je pozvao tužilaštvo da hitno preispita poštovanje člana 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji predviđa da Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

“Očigledno je da se zakon ne poštuje nego se mimo njega određuju iznosi po volji ministra finansija koji se ponaša sa novcem poreskih obveznika po sopstvenom nahođenju suprotno pravnim propisima”, naveo je Konjević.

On smatra da je, nažalost, Skupština od prethodnog saziva u kojem je bila “parlamentarna karikatura” izgleda to i ostala samo sa drugom političkom većinom.

“Nadležni Odbor mora hitno razmotriti i zaustaviti samovolju ministra finansija koji nas je za tri dana zadužio 750 miliona, tajno ali organizovano, ostavio državu bez ključnog dokumenta godišnjeg budžeta, a sada se ponaša svojevoljno sa elementima zloupotrebe službenog položaja. Nakon nezakonite odluke o privremenom finansiranju, kada su vladinom Uredbom mimo Ustava oduzeli ustavna i zakonska ovlašćenja Skupštine sada je ministar finansija još jednom flagrantno prekšio i Ustav i Zakon”, rekao je Konjević.

DRI, kako smatra, mora reagovati hitnom kontrolom načina sprovođenja privremenog finasiranja jer je Ustav i zakon na to obavezuje i zaustavi tu finansijsku “hajdučiju”.

“Ovaka zloupotreba ovlašćenja i sumnjivo trošenje sredstava poreskih obveznika na krajnje netransparentan način imaće ozbiljne posljedice po javne finansije Crne Gore. Pozivamo kolege i iz vlasti i opozicije da zajedno zaustavimo bahato i nezakonito ponašanje Ministarstva finansija”, zaključio je Konjević.

Najčitanije