fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio nakon smanjenja kamata

Dolar oslabio nakon smanjenja kamata

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice oslabio prema korpi valuta, jer je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), smanjila kamate već treći put ove godine, a ako rast ekonomije nastavi i dalje da usporava, preduzeće i nove mjere.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,4 odsto na 97,25 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,8 odsto na 1,1165 USD, prenosi SEEbiz.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, 0,4 odsto, pa je njegova cijena skliznula na 108,2 jena (JPY).

Američka valuta našla se pod pritiskom nakon što su u srijedu na redovnoj sjednici čelnici Fed-a odlučili da smanje ključnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto kako bi se podržao rast ekonomije.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je na konferenciji za medije da vjeruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne planira dalje da smanjuje kamate, ako ne bude velikih promjena u ekonomskim izgledima.

Međutim, ako rast privrede nastavi da usporava, Fed bi mogao preduzeti dalje monetarne mjere, smatraju analitičari.

„Dolar bi mogao ostati i dalje ranjiv, s obzirom na to da bi ekonomija mogla dodatno usporiti”, rekao je strateg u Scotiabank, Shaun Osborne.

Dolar je oslabio i zbog toga što je nakon vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koji je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta obje ekonomije.

Jačanje eura zahvaljuje se odgađanju Brexita do 31. januara naredne godine.

Najčitanije

AEM, Svjetski dan slobode medija

Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Podgorica, (MINA) - Agencija za elektronske medije (AEM) ostaje posvećena principu pune slobode medija...