fbpx

Dolar ojačao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je ojačao prema korpi valuta, drugu sedmicu zaredom, uprkos signalima iz američke centralne banke – Fed o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,3 odsto na 97,26 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,5 odsto na 113,5 JPY.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,2 odsto na 1,132 USD, prenosi Hrportfolio.

Polovinom sedmice dolar se našao pod pritiskom nakon što je predsjednik Feda, Jerome Powell, kazao da su kamatne stope blizu neutralnih nivoa, onih koje niti podstiču, niti pritišću ekonomski rast.

Powell je još prije dva mjeseca govorio da su kamate daleko od neutralnih nivoa, pa njegov posljednji govor analitičari smatraju zaokretom i signalom da se ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje tri godine, približava kraju.

Doduše, analitičari očekuju da će Fed u decembru još jednom povećati ključne kamatne stope 0,25 procentnih bodova, četvrti put ove godine.

Oni smatraju da bi u idućoj godini Fed mogao da uspori tempo povećanja kamata, jer se usporava rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi moglo negativno uticati i na američku privredu, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo prouzrokovati slabljenje inflacionih pritisaka.

Zbog toga se dolar našao pod pritiskom, pa je njegov indeks u četvrtak skliznuo na 96,62 boda, najniži nivo u sedam dana.

Međutim, u petak se američka valuta oporavila zahvaljujući spekulacijama da predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Donald Trump i Xi Jinping, u razgovorima tokom vikenda neće postići napredak po trgovinskim pitanjima.

U tom bi slučaju na svjetskim berzama dodatno ojačala nestabilnost, pa bi ulagači utočište za kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijim u nesigurna vremena.

Trump i Xi su se u subotu u Buenos Airesu, nakon sastanka zvaničnika G20, najvećih svjetskih ekonomija, dogovorili da neće u idućih 90 dana uvoditi nove carine i da će u tom periodu pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima.

Najčitanije