fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodatno intenzivirati ekonomski dijalog između Crne Gore i SAD-a

Dodatno intenzivirati ekonomski dijalog između Crne Gore i SAD-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sjedinjene Američke Države (SAD) ostaju zainteresovane za snaženje međusobnog ekonomskog dijaloga i podršku reformama neophodnim za dostizanje evropske budućnosti Crne Gore, kazala je američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da se resorni ministar Novica Vuković danas sastao sa Rajnke, kako bi razgovarali o prioritetima nove Vlade i bilateralnim odnosima Crne Gore i SAD-a.

Rajnke i Vuković su konstatovali da je potrebno dodatno intenzivirati ekonomski dijalog baziran na bilateralnoj platformi formiranoj 2021. godine, u okviru koje postoje određena radna tijela, a planirano je i formiranje novih, sa proširenim oblastima djelovanja.

Vuković je kazao da je Vlada snažno proevroatlantski orijentisana i odlučna u namjeri da učvrsti saradnju sa SAD-om.

„Rajnke je prenijela zainteresovanost američkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Vuković smatra da je to veoma podsticajan signal, budući da je, kako je istakao, jedan od ciljeva aktuelne Vlade upravo vraćanje povjerenja u tržište Crne Gore i prisutnost većeg broja kredibilnih ulagača sa evroatlantskog područja.

On i Rajnke su ocijenili da su, u cilju jačanja trenda privrednog rasta i privlačenja značajnijeg broja investitora, među važnim preduslovima jačanje vladavine prava i unapređenje putne infrastrukture.

Za rekonstrukciju putne infrastrukture, kako je saopštila Rajnke, postoji zainteresovanost američkih kompanija.

Vuković je, govoreći o finansijskim politikama Crne Gore za naredni period, kazao da su stabilne javne finansije, koje će omogućiti veći ekonomski rast i napredak društva u cjelini, prioritet.

On je rekao da je trenutno u fokusu Ministarstva finansija finalizacija budžeta za narednu godinu, za koji je, kako je naglasio, težnja da u okviru datih okolnosti bude manje potrošački, a više razvojni.

Vuković je kazao da će sa posebnom pažnjom biti razmatrani kapitalni projekti koje je moguće realizovati tokom naredne godine i naglasio da se radi na optimizaciji troškova, kao i pronalaženju novih načina za jačanje prihodne strane.

Iz Ministarstva su naveli da je, tokom konstruktivnog razgovora, dogovoreno da se za oblasti gdje je prepoznata potreba dodatnog produbljivanja saradnje u kratkom roku organizuju međusobni operativni sastanci u cilju postizanja veće produktivnosti i efikasnosti.

“SAD ostaju zainteresovane za snaženje međusobnog ekonomskog dijaloga i podršku reformama neophodnim za dostizanje evropske budućnosti Crne Gore”, kazala je Rajnke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije