fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobri poslovni rezultati podržali indekse

Dobri poslovni rezultati podržali indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu porasle su i u srijedu, pri čemu je S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,43 odsto na 35.609 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,37 odsto na 4.536 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,05 odsto na 15.121 bod, prenosi Hrportfolio.

Nakon šest dana rasta, S&P 500 se primakao svom rekordnom nivou, dostignutom početkom septembra, na samo pet bodova. Dow Jones je tokom trgovanja dostigao novi rekordni nivo, ali do kraja trgovanja je popustio.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, najviše u uslužnom i sektoru nekretnina, 1,6 odsto, a potom zdravstvenom, 1,5 odsto.

Tehnološki sektor je oslabio 0,3 odsto, nakon pet dana rasta.

Od početka septembra do početka oktobra S&P 500 je pao skoro šest odsto, jer su se ulagači plašili da će nedostatak radnika, poremećaji u nabavnim lancima, rast plata i troškova poslovanja negativno uticati na zarade kompanija.

Međutim, dosad objavljeni poslovni izvještaji pokazuju da su kompanije zasad uspjele da amortizuju te probleme.

„Kompanije upozoravaju na poremećaje u nabavci i više troškove poslovanja, ali zasad su uspjele da zadrže profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače”, kazao je Jack Janasiewicz, strateg u kompaniji Natixis Investment Managers Solutions.

Dosad je 14 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 85 odsto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 33 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije dvije sedmice očekivali rast od 29,4 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 odsto na 15.522 boda, a pariski CAC 0,54 odsto na 6.705 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije